İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

ÇİĞLİ

cigli

ÇİĞLİ ADI NEREDEN GELİYOR?

Eski tarihlerde, ilçenin genel olarak bataklık ve sazlıklardan oluşması ve denize yakınlığı nedeniyle yeşil alanlara çok çiğ düşmesinden dolayı, ilk yerleşenler tarafından buraya “ÇİĞLİ” adı verildiği bilinmektedir.

ÇİĞLİ YÖRESİNDEKİ TARİHİ VE DOĞAL YERLER

İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI (SASALI)  

Sasalı Doğal Yaşam Parkı  

1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’da Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürülmüştür. Hayvanların habitatlarına benzer hazırlanan barınaklarda yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir. Çiğli'de kuşkusuz ki görülmesi gereken yerlerin başında İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 120'den fazla türde 1200'ü aşkın hayvanı bünyesinde barındırmaktadır.

Avrupa'nın en büyük doğal yaşam alanı olan İzmir Kuş Cenneti'nde 500 bin civarında kuş türü yaşamaktadır.

Sasalı Doğal Yaşam Parkı



Sasalı- Çiğli Asya Fili

Nesilleri tehlikede olan Asya filleri Begümcan ve Winner, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda ziyaret edilebilirler. Parkta filler için 15.000 m² açık ve kapalı alan ayrılmıştır. Yıllarca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan ve 2007'de hayatını kaybeden Pak Bahadır için oluşturulan anıt mezar da Asya filleri barınağının karşısında görülebilir.

Tamamı kapalı merkezde, özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşulları oluşturulmuştur. Tropik Merkez’de sürüngenler, timsahlar, halka kuyruklu lemurlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları ile tropik bitkiler bulunmaktadır. Büyük göletin hemen kıyısında yer alan Kuğulu Kafeterya ’da yiyecek ve içeceklerinizi tüketirken göletin güzelliklerine bakarak dinlenebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Büyük gölet dışında alanda bir küçük gölet ile barınak çevresindeki göletler de parktaki sulak alanları oluşturmaktadır. Büyük ve küçük gölet park dışından yaban kuşlarının uğrak yerleri arasındadır.

Sasalı Doğal Yaşam Parkı- Çiğli     

İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın güncel açılış kapanış saatleri için http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr linkini kullanabilirsiniz.

(Kaynak :http://www.izmir.bel.tr/projelerb.asp)

İZMİR KUŞ CENNETİ: 

İzmir Kuş Cenneti; İzmir’in 25 km. kuzeybatısında, Gediz Nehrinin eskiden döküldüğü yerde, tuzcul ve tatlı su ekosistemleri, koylar, tuzlalar ve lagünler (dalyan)’den oluşan Gediz Deltası içindeki sulak alandır.

Gediz deltasının binlerce yıl süren doğal oluşumu sırasında, birçok lagün, gölcük ve bataklık meydana gelmiştir. Bunlar içinde en önemlileri Kırdeniz, Homa ve Çilazmak lagünleridir.

İzmir Kuş Cenneti, derinlikleri 20-150 cm. arasında değişen ve I. Derece Doğal Sit Alanı olan bu lagünleri sınırları içine almaktadır. İçinde 288 kuş türü barındırmaktadır. Yapılan son sayıma göre yaklaşık 90.000 kuş bulunmaktadır.

İzmir Kuş Cenneti sahasında; tuzlu su ekosistemi (dalyanlar ve Çamaltı Tuzlası havuzları), tatlı su ekosistemi (sazlıklar), otlak sahaları ve tepelik kısımlar olmak üzere 4 tip ekosistem bulunmakta, ayrıca tatlı ve tuzlu suların geçiş yaptığı kısımlarda da acı su ekosistemine rastlanmaktadır. Sahada; bir Ziyaretçi Merkezi, Koruma Binası ve bölgenin değişik yerlerinde 9 adet Kuş Gözlem Kulesi, 3 adet Kuş Gözlem Kulübesi bulunmaktadır.

LEUKAİ ANTİK YERLEŞİMİ:

Leukai, Hellen dilinde "ak yerin kenti" veya "akkavaklar" anlamına gelmektedir. M.Ö. 383'de Pers komutanı Takhos, imparatoruna karşı isyan hazırlığı yaparken burayı üs olarak kullanmış ancak, Takhos bu isyanı gerçekleştirememiştir. Onun ölümünden sonra Klozomenai ile Kyme siteleri bu kenti topraklarına katabilmek için mücadele etmişlerdir. Her iki kent bu mücadelede bir sonuç elde edemeyince çareyi Delfoi'deki bilicilik merkezine başvurarak Apollon'un dileğini öğrenmek istemişlerdir. Apollon'un rahipleri de tanrının buyruğunu onlara şöyle iletmiştir: "Luekai, orada ilk kurbanı adayacak olana aittir. Yalnız her iki taraf da önceden belirlenmiş tarihte, gün doğarken, kendi kentlerinden yola çıkacaklardır." Leukai, Kyme'ye Klozomenai'den çok daha yakındır. Bundan ötürü de Kymeliler yarışı kolayca kazanacaklarına inanmışlardı. Ancak Klozomenaililer Smyrna körfezinin karşı kıyısına bir grup sömürgeci göndermişlerdi. Bu nedenle de onların Leukai yakınında yaşadıkları yer Klozomenai toprağı sayılıyordu. Kymeliler bunu düşünemediğinden Klozomenaililer onlardan önce gelip kurban törenini yaparak yarışı kazanmışlardır. Leukai sikkeleri üzerinde Klozomenailerdeki gibi kuğu kabartması vardır.



Kültür ve Turizm Bakanlığından Belgeli Konaklama Tesisleri Sayısı:

--Konaklama Tesisleri--

İşletme Belgeli Tesisler

Yatırım Belgeli Tesisler

TOPLAM

Tesis 
Sayısı

Oda 
Sayısı

Yatak
Sayısı

Tesis Sayısı

Oda
Sayısı

Yatak
Sayısı

Tesis
Sayısı

Oda 
Sayısı

Yatak
Sayısı

ÇİĞLİ

1

78

156

1 1583382

236

494

İlçedeki Turizm işletme Belgeli Tesis Listesi

Sınıfı

Adı

Adresi

Telefon
Faks

 Web Sitesi E-posta 

****

Anemon
Çiğli
Oteli

8001/2 Sok
No:2 Çiğli

386 66 69
368 66 79

http://www.anemonhotels.com/
otel-izmir/anemon-cigli.aspx
 cigli@anemonhotels.com
 
BASİT KONAKLAMA BELGELİ TESİS LİSTESİ

ÇİĞLİ

GÜRBÜZ

ÇİĞLİ

AVWAN

ÇİĞLİ

SAVAŞ

ÇİĞLİ

MEHMET TOPRAKÇI
MY STAR

ÇİĞLİ

ÇELEBİ

ÇİĞLİ

ÇİĞLİ

ÇİĞLİ

SECOND HOUSE

ÇİĞLİ

GÜRLEYEN

 



Çiğli İlçe Halk Kütüphanesi

Adres: 8172 Sok. No:101 Çiğli-İzmir Tel: 0(232) 386 41 73- 329 19 86



Kütüphane Kitap ve Okuyucu İstatistikleri: (2023 Yılı ilk 6 ay)

Kütüphane Adı

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

Üye Sayısı

Ödünç Materyal Sayısı

Çiğli İlçe Halk Kütüphanesi

15.720

2.683

1.900

2.699