SELLUKA BELGESİ VE PLAKETİ
İzmir, sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel değerleri ile ülkemizin en önemli çekim noktalarından biridir. Hiç kuşkusuz kültürel değer denildiğinde ilk akla gelen değerlerden bir de yemek kültürüdür.
Binlerce yıl; farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan ve bu uygarlıkları bir potada eriten ilimiz, yeme-içme kültürünün zenginliği açısından ülkemizin sayılı illerindendir.
Genel hatlarıyla iyi yemek düşkünlüğü, iyi yemek sanatı, yemekten anlama veya yemek bilimi gibi tanımlamalarla adlandırdığımız gastronominin turizme dönüştürülerek sunulması; son dönemlerde gerek dünyada, gerekse ülkemizde önem arz etmekte ve gastronomi turizmi hızla yükselen bir trend haline gelmektedir.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak; İzmir’in kalbinin attığı bölge kabul edilen Tarihi Kemeraltı Çarşısında yürüttüğümüz bir çok çalışma kapsamında 18 Nisan 2018 tarihinde paydaşlarımızla birlikte “Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı”na yönelik bir çalıştay düzenledik. Çalıştay, Tarihi Kemeraltı Yenileme Alan olarak anılan ve Bakanlar Kurulu’nun 2007 tarihinde 2007/12668 sayılı karar ile tespit edilen 252 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Bu çalıştayın sonuçlarından biri olarak; tüm paydaşlarımızla birlikte alandaki yeme-içme işletmelerinde öncelikli olarak hijyen kriterlerinin oluşturulması ve gastronomik ürün sunan işletmelerin tanıtılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda “Selluka Belgesi ve Plaketi” Projesi hayat bulmuştur.
Proje çalışmaları; Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Konak Belediye Başkanlığı, Konak Kaymakamlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu İzmir Temsilciliği, İzmir Turist Rehberleri Odası, TURSAB Ege Bölge Temsil Kurulu, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği ve Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.’nin paydaşlığı ile yaklaşık iki yıl sürmüş, ilk olarak “Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı”nı içerisinde uygulama yapılmasına karar verilmiştir.
Bu doğrultuda, Selluka Plaketi ve Belgesi Projesi ile Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı içinde bulunan “Lokanta/Restoran”, “Ayaküstü Lezzetler” ve “Gıda Ürünleri Satan İşletmeler”in yöresel lezzet, servis kalitesi, müşteri memnuniyeti ve gastronomik değer gibi kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi ve neticesinde uygun görülen işletmelere gıda güvenliği kapsamında “Selluka Belgesi ve Plaketi” verilmesi hedeflenmiştir.
Selluka Belgesi ve Plaketi Alan İşletmeler
Selluka Belgesi/Plaketi nedir? Ödül neyi amaçlamaktadır?
Selluka Ödülü ve Belgesini Kimler alabilir? Nasıl başvurulur?
Selluka Belgesinin işletmeye sağlayacağı faydalar nelerdir?
Selluka Plaketi Belgesi Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Selluka Belgesi Ücretli midir?
Selluka çiçeği nedir?
Selluka Belgesi Başvuru Formu