İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Korunan Alanlar

İZMİR İLİNİN KORUNAN ALANLARI

İzmir İlindeki korunan alanlar yüzölçümü olarak; 217.424 dekardır.

Bu alanların dağılımı şöyledir;

  • 8 tabiat parkı,
  • 10 tabiat anıtı,
  • 2 yaban hayatı geliştirme sahası,
  • 1 ulusal öneme haiz sulak alan

TABİAT PARKLARI

1)Meryemana Tabiat Parkı

3.548 dekarlık saha 2008 yılından bu yana Tabiat Parkı olarak koruma altındadır.

Alanda yer alan Meryemana evi ve yakınındaki Efes Antik kenti konukların ziyaret sebepleridir.

Meryemana Tabiat Parkı İzmir’e 82 km, Selçuk’a 12 km uzaklıktadır.

2) Çiçekli Tabiat Parkı

2011 tarihinden bu yana Tabiat Parkı olarak koruma altındadır. 1. derece Tabii Sit alanıdır.

Çiçekli Tabiat Parkı İzmir’e 18 km Bornova’ya 9 km uzaklıktadır.

Saha içerisinde; Kır büfesi, tuvalet, piknik üniteleri bulunan sahada elektrik, içme ve kullanma suyu mevcuttur.

3) Efeoğlu Tabiat Parkı

Torbalı Yeşilköy mevkiinde 227 dekarlık saha 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.

Efeoğlu Tabiat Parkı İzmir’e 30 km, Adnan Menderes Hava Limanı 12 km uzaklıktadır.

Saha içerisinde; Kır büfesi, tuvalet, piknik üniteleri bulunan Tabiat Parkında elektrik, içme ve kullanma suyu mevcuttur.

4) Ekmeksiz Plajı Tabiat Parkı

Kaynak Değeri; Deniz, Orman, Arkeoloji

Tabiat Park 100 dekarlıkdır.2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. 1.derece arkeolojik ve tabii sit alanıdır.

Ekmeksiz Plajı Tabiat Parkı İzmir’e 52 km. Seferihisar’a 14 km uzaklıktadır.

Saha İçerisinde; Deniz manzaralı kır gazinosu yanında fırın, büfe, wc, piknik üniteleri ve çadır yeri bulunmaktadır. Alanda elektrik, içme ve kullanma suyu mevcuttur.

5) Gümüldür Tabiat Parkı

Kaynak Değeri; Deniz

74 dekarlık saha 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Gümüldür Tabiat Parkı İzmir’e 64 km., Menderes’e 30 km. uzaklıktadır.

Saha İçerisinde; Kır gazinosu (restaurant), fırın, büfe, tuvalet, soyunma kabinleri, piknik üniteleri ve çadırlı kamp ve karavan konaklama hizmeti verilen sahada elektrik içme ve kullanma suyu mevcuttur.

6) İzmir Karagöl Tabiat Parkı

Kaynak değeri; Orman, Göl

Deniz seviyesinden 850 m. yükseklikte,189 dekarlık saha 2011 yılından bu yana Tabiat Parkıdır.

Karşıyaka’ya 27 km., İzmir’e 35 km. uzaklıktadır. Ulaşım yolu çok sayıda İzmir Körfez’i manzarasına sahiptir.

Sahada, sportif olta balıkçılığı, tabiat yürüyüşü, foto safari, botanik turizmi, bisiklet turizmi faaliyetleri gerçekleştirilebilir.

Ayrıca Saha İçerisinde; Göl manzaralı kır lokantası, büfe, piknik üniteleri bulunmaktadır. Elektrik, içme ve kullanma suyu mevcuttur.

7) Tanay Tabiat Parkı

303 dekarlık saha 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 1.derece Tabii Sit alanıdır.

İzmir’e 80 km, Çeşmeye 9 km. uzaklıktadır. İzmir-Çeşme otobanını kullanarak rahat bir yolculukla ulaşılabilir.

Sahada; deniz manzaralı kır gazinosu, tuvalet, büfe, piknik üniteleri bulunmakta, elektrik, içme ve kullanma suyu mevcuttur.

8) Yamanlar Dağı Tabiat Parkı

Kaynak değeri;  Orman

408 dekarlık saha 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Yamanlar Dağı Tabiat Parkı Karşıyaka’ya 18 km. uzaklıktadır.

Saha, Karşıyaka ve Çiğli halkının rekreasyon ihtiyacını karşılamaktadır.

TABİAT ANITLARI

1)Anadolu Kestanesi Tabiat Anıtı: Ödemiş ilçesinde yer alan 2,5 dekarlık saha 1994 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

2) Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı: Buca ilçesinde yer alan 1,5 dekarlık saha 1994 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

3) Taşdede Pırnal Meşesi Tabiat Anıtı: Dikili ilçesinde yer alan 1,5 dekarlık saha 1994 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

4) Teos Menengici Tabiat Anıtı: Seferihisar ilçesinde yer alan 1,5 dekarlık saha 1994 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

5) Ovacık Köyü Anadolu Kestanesi Tabiat Anıtı: Bayındır ilçesinde yer alan 2,5 dekarlık saha 1995 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

6) Yarendede Fıstıkçamı Tabiat Anıtı: Güzelbahçe ilçesinde yer alan 2,5 dekarlık saha 1995 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

7) Yemişçi Çınarı Tabiat Anıtı: Güzelbahçe ilçesinde yer alan 2,5 dekarlık saha Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

8) Fıstıkçamı Tabiat Anıtı: Güzelbahçe ilçesinde yer alan 2,5 dekarlık saha 1995 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

9) Kadınlar Kuyusu Koca Menengici Tabiat Anıtı: Foça ilçesinde yer alan 2,5 dekarlık saha 1995 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

10) Dede Menengici Tabiat Anıtı: Menemen ilçesinde yer alan 1,0 dekarlık saha 2003 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI

1) Selçuk Gebekirse Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: Selçuk ilçesinde yer alan 5.453 dekarlık saha 2006 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilmiştir. Hedef türü su kuşlarıdır.

2) Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: Bayındır ilçesinde yer alan 57.889 dekarlık saha 2006 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilmiştir. Hedef türü karacadır.

3) Homa Dalyanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası:
İzmir'in 25 km kuzeybatısında, Gediz Nehrinin eskiden döküldüğü yerde, tuzcul ve tatlı su ekosistemleri, koylar, tuzlalar ve lagünler (dalyan)'den oluşan 32.357 ha'lık Gediz Deltası Sulak Alanı (İzmir Kuş Cenneti) içinde 8000 ha alanı kapsayan bir kıyı sulak alanıdır. 

ULUSAL ÖNEME HAİZ SULAK ALANLAR VE RAMSAR ALANLARI

1) Gediz Deltası Sulak Alanı

İzmir Kuş Cenneti; İzmir ili, Çiğli ve Menemen ilçe sınırlarında bulunan saha 1999 yılında I.derece Tabiat Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. 1998 yılında Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamına dahil edilmiştir. 2005 yılında Sulak Alan Koruma Bölgeleri belirlenmiştir.

Gediz Nehri’nin eskiden döküldüğü yerde, tuzcul ve tatlı su ekosistemleri, koylar, tuzlalar ve lagünlerden (dalyan) oluşan 14.900 ha’lık bir sulak alandır.

Dünyanın En Büyük Yapay Flamingo Üreme Adası; Deltada 2012 yılında 6.440 m2’lik yüzölçümüyle dünyanın en büyük Türkiye’nin ilk yapay flamingo üreme adasının yapımı gerçekleştirilmiştir. Adada her yıl yaklaşık 20.000 çift flamingo yuva yapmaktadır.

Delta içinde faaliyet gösteren deniz tuzlası havuzları aynı zamanda flamingoların hayat ortamıdır.

Deltada haftanın her günü hizmet veren ziyaretçi merkezinde delta hakkında bilgi alabilir, alanda kurulu kamera sistemi sayesinde flamingoları izleyebilirsiniz. Ziyaretçi merkezi önünden yaya veya bisikletle, alanın değişik noktalarında bulunan Kuş Gözetleme Kulelerine ulaşabilir, kuşları ve diğer yaban hayatını tabii ortamda gözlemleyebilirsiniz.