İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Nergizi

İZMİR NERGİSİ

 Nergisgiller familyasından 20 kadar türü olan soğanı zehirli olan bitkidir. Yaprakları direkt soğandan çıkar. Baharda çiçekleri ilk açan bitkilerdendir. Nergis koyu sarı renklidir. Ana vatanı Çeşme’dir. Karaburun ve Mordoğan’da da yetişir. Türkiye’nin iklimi nergisin yetişmesine elverişli olduğu için hemen hemen her yerde yetişir.

Nergisin Toplanıp - Saklanması: Mart’tan hazirana kadar kökleri sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur.  Çiçekleri mart ve mayıs aylarında toplanır. Su buharı ile distilasyon (damıtma) yapılır ve “Eretik Yağı” elde edilir.

NERGİSİN FAYDALARI:

·    Yaraların irinini temizlemek, kurutup iyileştirmek için; soğan lapası kullanılır.

·     5 gramı bal ile içildiği zaman; kusturur.

·     Saç kıran hastalığı için; soğan kökü yakı yapılıp sirke ile karıştırdıktan sonra başa sürülür.

·     Rahim ve mesane ağrıları için; çiçek suları su ve bal ile şerbet gibi içilir.

·     Ateşi düşürür.

·     Kabızlığı giderir.

·     İshal yapma etkisi vardır.

·     Sara için etkilidir.

KULLANIM ŞEKLİ: Kurutulup toz hale getirilir. Nergis soğanından 0,5-1 gram demliğe konulur. Üzerine kaynar su (300-400 ml.) eklenir ve demlenir. Sabah, öğle ve akşam az az içilir.

UYARI: Nergis kökü zehirlidir. Bu yüzden kararında ve doğru biçimde kullanılmalıdır.