FOÇA AKDENİZ FOKLARI
Fotoğraf: https://akdenizkoruma.org.tr/Dünyanın en nadir 12 memelisinden birisidir. Akdeniz Fokları 20.yüzyıl başına kadar Akdeniz kıyıları ile Doğu Atlantik kıyılarında Portekiz’den Batı Afrika sahillerinden Senegal’e kadar 1000'lerle ifade edilen nüfusa sahip olarak yaşamaktaydılar. Fakat yanlış ve aşırı avlanma, yaşam alanlarının kaybından ve deniz ekosisteminin bozulması ile türün dünya dağılımı daralmış ve nüfusu azalmıştır.
Akdeniz Foklarının dünya üzerindeki sayıları 400’ü geçmemektedir. Türkiye’de ise yaklaşık olarak 100 tane fok yaşamaktadır.
Foklar sakinliği seven, deniz kirliliği olmayan bölgeleri yaşam alanı yaparlar. İzmir’in güzel sahil kasabası Foça’da yuva olarak kullandıkları alanlar genellikle adalarda yer alan mağaralardır. Zaten, Foça (Phokaia) adını buralarda yaşayan foklardan alır.
Foklar çok nadir ve zor üredikleri için bu mağaralara giriş yapılmamaktadır. Aynı zamanda, fokları korumak için; Foça Belediyesi ve Özel Çevre Koruma Kurulu iş birliği ile fokların yoğun olarak görüldüğü Siren Kayalıkları'nda; tekne ile gezmek, dalmak, deniz ürünleri yakalamak ve Orak Adası'nda kamp yapmak yasaklanmıştır.
1991 yılında Akdeniz Foklarını korumak için Foça pilot bölge seçilmiştir. Henry Ford Avrupa Çevre Koruma Ödülü 1998 yılında Foça Pilot Projesi'nin olmuştur.
Türkiye’deki Yaşam Alanları:
Ege Bölgesi: Gelibolu Yarımadası, Foça ve Datça arasında yaşarlar.
Marmara: Marmara ve Mola Adaları, Biga Yarımadası’nın kuzey sahillerinde yaşarlar.
Akdeniz Bölgesi: Datça-Kemer arası, Alanya-Taşucu arası ve Hatay (Samandağ) ile Suriye sınırı arasında kalan sahillerde yaşamaktadırlar.
Karadeniz Bölgesi: Samsun (Yakakent) ve Bartın Boğazı arasında yaşamaktadırlar.