İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Efes Kazısı

Efes Kazısı için tıklayınız.

Efes Antik Kenti kazı, restorasyon ve bilimsel araştırma çalışmaları TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün vermiş oldukları izin ile 1895 yılından beri Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. 9000 yıllık yerleşim tarihi ile Efes ören yeri , antik bir kentin işleyişini analiz etmek için sınırsız veriler sunan son derece zengin arkeolojik ve tarihi bir kaynaktır.  Kentin araştırılması  MÖ 7. binyıldaki ilk yerleşim izlerinden Osmanlı İmparatorluğu Dönemi‘ne kadar devam eden yerleşim sürecini kapsayacak şekilde  eş zamanlı ve disiplinler arası olarak planlanmıştır.  Arkeolojik ve tarihi yöntemler, yapı araştırma ve belgelemeleri, Kültürel Miras Bilimleri ve Doğa Bilimleri kentin araştırılmasında birlikte kullanılmaktadır. Uzun araştırma geleneği ve farklı kaynakların zenginliği sayesinde, Efes metropolü ile Aşağı Kaystros Vadisi, bu bölgenin maddi kültürünün derinlemesine incelenmesi için mükemmel koşullar sunmaktadır. Araştırma konularının yelpazesi, kentsel planlama, lojistik, kaynak yönetimi ve altyapıdan anıtsal yapı programları ve konut inşasına, ayrıca yasal, demografik, sosyo-tarihsel ve dini-tarihsel araştırma sorularına kadar uzanmaktadır. Bir diğer önemli husus ise tarihi eserlerin korunması ve bu eşsiz kültürel mirasın gelecek kuşaklar için muhafaza edilmesidir. Bu amaçla, restoratörlerden oluşan bir ekip antik kentin farklı noktalarında  ve kazı evi depolarında sürekli olarak çalışmaktadır.

2024 yılından itibaren Efes Antik kenti Kazı Başkanlığı görevi Doç. Dr. Martin Steskal tarafından yürütülmektedir. Efes Kazısı her yıl 20 farklı ülkeden yaklaşık 250 bilim insanının katıldığı disiplenlerarası ve uluslararası bir ekibe sahiptir.   Ayrıca Efes Kazı ekibinin bir kısmı tüm yıl boyunca kentte ve kazı evi ile Efes Müzesi depolarında çalışmalar yürütmektedir. Efes Kazısı için bilginin paylaşımı ve aktramı da önemlidirki bu kapsamda; ekip üyeleri tarafından yapılan konferans ve bilimel yayınların yanı sıra, Efes Kazısı uzmanlığını meslektaşlarına ve öğrencilere aktarmak amacıyla her yıl kazı evinde yaz okulları da düzenlemektedir.

Efes Antik Kenti’nde "Geleceğe Miras Sonsuz Efes"projesi kapsamında, Efes Koordinatör Kazı Başkanı Serdar AYBEK koordinasyonunda temizlik, kazı, restorasyon ve çevre düzenleme projeleri çalışma programına alınmıştır. Efes Örenyerinde, Serapis Tapınağı, Liman Caddesi, Liman Hamamları ve Gymnasionu, Bizans Surları, Stadyum Caddesi, Stadyum, Vedius Gymnasionu, Koressos Kapısı ve Medusa Kapısında, Efes Büyük Tiyatroda ve Yedi Uyuyanlar Kilisesi’nde çalışmalar yapılmaktadır.