İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Teos Kazısı / Seferihisar

Günümüzde İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi’nde yer alan Teos Antik Kenti, antik dönemde 12 İon kent devletinden biridir ve coğrafi olarak bu birliğin merkezinde yer alır. İonia’nın altın çağında (MÖ 6. yüzyıl) ve Hellenistik Dönem’de (MÖ 3-2. yüzyıllar) en parlak dönemini yaşamış olan kent, bilim ve kültür tarihinde yetiştirmiş olduğu ünlü kişileriyle öne çıkmıştır. 

1764-1765 yıllarında R. Chandler ve N. Revett’in İngiliz Dilettanti Cemiyeti adına gerçekleştirdiği çalışmalar Teos’taki ilk arkeolojik araştırmalardır. Bu çalışmaları 1862’deki R. Pullan’ın kazıları izlemiştir. 1924 ve 1925 yıllarında Fransız araştırmacılar Y. Bequignon ve A. Laumonier tarafından kazılara devam edilmiştir.  1962 ile 1967 yılları arasında, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden Doç. Dr. Y. Boysal ve Dr. B. Öğün ile kentte ilk defa Türk bilim insanları tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştır. 1980 ile 1992 yılları arasında Mimar D. M. Uz sınırlı sondaj çalışmaları; 1993-1996 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden N. Tuna, kentte kısa süreli yüzey araştırmaları gerçekleştirmiştir. 2010 yılından itibaren yeniden başlayan kazı, belgeleme ve restorasyon çalışmaları Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülmektedir.

Kentin güney ve kuzeyinde olmak üzere iki limanı bulunmaktadır. 65 hektarlık bir alanı çevreleyen Hellenistik Dönem Kent Suru içerisinde Akropolis, Dionysos Kutsal Alanı, Tiyatro, Bouleuterion (Meclis Binası), Agora, Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı ile Roma Dönemi Sarnıcı yer almaktadır. Buna karşın etrafını stoaların çevrelediği İmparatorluk Kült Tapınağı/forum? ile her iki antik liman Hellenistik Sur’un dışında kalmaktadır.