REHBERLERİMİZİN DİKKATİNE
MEVCUT ODALAR, YENİ ODA VEYA BÖLGESEL ODALARIN KURULMASI, ODALARIN YETKİ ÇEVRESİ, ODA ÜYELİĞİNE KABUL KOŞULLARI VE REHBERLİK KİMLİK KARTLARININ RUHSATNAME İLE DEĞİŞTİRİLMESİ
22/06/2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 07/06/2012 tarih ve 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince çıkarılacak olan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliğinin henüz yayınlanmamış olması nedeniyle hizmetlerin aksatılmadan yürütülebilmesi ve rehberlerin mağdur olmamaları açısından; mevcut odalar ile kurulması muhtemel odaların ve bölgesel odaların yetki çevresinde yer alan iller ile oda üyeliğine kabul koşulları ve rehberlik kimlik kartlarının ruhsatname ile değiştirilmesine ilişkin hususlar belirlenmiştir.
Buna göre; oda üyeliğine kabul ve rehberlik kimlik kartlarının ruhsatname ile değiştirilmesine ilişkin başvurularda istenen belgeler ekte yer almaktadır.
Bilgilerinize duyurulur.
REHBER ODALARININ YETKİ ÇEVRELERİ
İSTANBUL BÖLGESİ:
İSTANBUL
BOLU
DÜZCE
EDİRNE
KIRKLARELİ
KOCAELİ
SAKARYA
YALOVA
İZMİR BÖLGESİ:
İZMİR
MANİSA
UŞAK
ANTALYA BÖLGESİ:
ANTALYA
BURDUR
ISPARTA
KAYITLI REHBER SAYILARINA GÖRE ODA KURULABİLECEK İLLER VE YETKİ ÇEVRELERİ
AYDIN BÖLGESİ:
AYDIN
DENİZLİ
MUĞLA BÖLGESİ:
MUĞLA
ANKARA BÖLGESİ:
ANKARA
AFYONKARAHİSAR
BARTIN
ÇANKIRI
ÇORUM
ESKİŞEHİR
KARABÜK
KARAMAN
KASTAMONU
KIRIKKALE
KONYA
ZONGULDAK
NEVŞEHİR BÖLGESİ:
NEVŞEHİR
AKSARAY
KAYSERİ
KIRŞEHİR
NİĞDE
SİVAS
YOZGAT
BURSA BÖLGESİ: (kurulması halinde)
BURSA
BALIKESİR
BİLECİK
KÜTAHYA
MEVCUT KAYITLI REHBER SAYILARINA GÖRE BÖLGESEL ODA KURULABİLECEK İLLER VE YETKİ ÇEVRELERİ
ÇANAKKALE BÖLGESİ:
ÇANAKKALE
BALIKESİR
BİLECİK
KÜTAHYA
TEKİRDAĞ
GAZİANTEP BÖLGESİ:
GAZİANTEP
ADANA
HATAY
KAHRAMANMARAŞ
KİLİS
MALATYA
MERSİN
OSMANİYE
ŞANLIURFA BÖLGESİ:
ŞANLIURFA
ADIYAMAN
AĞRI
BATMAN
BİNGÖL
BİTLİS
DİYARBAKIR
ELAZIĞ
HAKKARİ
MARDİN
MUŞ
SİİRT
ŞIRNAK
TUNCELİ
VAN
TRABZON BÖLGESİ:
TRABZON
AMASYA
ARDAHAN
ARTVİN
BAYBURT
ERZİNCAN
ERZURUM
GÜMÜŞHANE
GİRESUN
IĞDIR
KARS
ORDU
RİZE
SAMSUN
SİNOP
TOKAT
ADANA BÖLGESİ:( kurulması halinde)
ADANA
HATAY
MERSİN
OSMANİYE
MERSİN BÖLGESİ: ( kurulması halinde)
MERSİN
ADANA
HATAY
OSMANİYE
(XX) Bölgesel odaların yetki çevresi dahilinde hangi ilde Bölgesel Oda kurulmuş ise diğer iller Bölgesel oda kurulan il kapsamında olacaktır.
ODA ÜYELİĞİNE KABUL KOŞULLARI
1- Turist rehberlerinin oda üyeliğine kabulü için mesleğe kabul edilerek ruhsatname almış ve mesleğe kabul koşullarını kaybetmemiş olmaları gerekir. Oda üyeliğine kabul için başvuruda bulunan turist rehberleri, ekinde aşağıdaki belgelerin bulunduğu ve T.C. kimlik numarasının yer aldığı dilekçe ile doğrudan veya posta yoluyla ilgili odaya müracaat eder:
a)Ruhsatnamenin aslı veya noter onaylı örneği, (ruhsatname basılmamışsa rehberlik kimlik kartının örneği)
b)Yerleşim yeri belgesi,
c) Müracaat tarihinden önce, son üç ay içerisinde alınmış adli sicil belgesinin aslı, ( Kamu kurumuna verilmek üzere alınmış olan)
ç) Diplomanın, geçici mezuniyet belgesinin veya öğrenimini yabancı ülkelerde yapmış olanlar için alınacak denklik belgesi ile sertifika programından mezun olanlar için sertifikanın aslı veya noter onaylı örneği,
d) 5901 sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiş mavi kartın noter onaylı örneği ile yurtiçi ve yurtdışı yerleşim yeri belgesi,
e) Son üç ay içinde çekilmiş en az altı adet renkli vesikalık fotoğraf,
f) Başka odadan nakil yaptırmak isteyenler için oda üyesi olunduğuna dair ilgili odadan alınmış belge,
g)Oda üyeliği aidatını yatırdığına ilişkin dekont.
2- Başvuru için aranan belgelerin asıllarının ya da noter onaylı örneklerinin, başvuru tarihinden itibaren bir ay içerisinde ibraz edilmesi kaydıyla elektronik yolla başvuru kabul edilebilir. Bu durumda istenilen belgelerin tamam olması halinde, başvuru elektronik başvurunun yapıldığı tarihte yapılmış kabul edilir.
(3) Başvuruyu teslim alan görevli, nüshaları noter onaylı olmayan belgelerin asılları ibraz edilmek kaydıyla örneklerinin aslına uygunluğunu altına isim ve unvanını yazarak bila ücret tasdik eder.
(4) Bizzat yapılan başvurular sırasında, anında giderilebilecek eksiklikler yazışmaya gerek kalmadan tamamlatılır. Posta yoluyla gönderilen belgelerde tespit edilen eksiklikler ile bizzat yapılan başvurularda sonradan tespit edilen eksiklikler, otuz gün içinde tamamlattırılır. Eksikliklerin verilen süre içinde tamamlanmaması halinde başvuru reddedilir, ilgiliye yazılı olarak bildirilir.
(5) Başvuru için gerekli belgelerin tamam olması kaydıyla;altmış gün içinde gerekli incelemeler yapılarak başvuru oda yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Başvurusu kabul edilenler sicile kaydedilir. Başvurusu reddedilenlere ret kararı gerekçesi ile birlikte yazılı olarak bildirilir.
(6) Oda üyeliğine kabul edilen turist rehberinin ad, soyadı, sicil numarası, ülkesel veya bölgesel turist rehberliği, bölgesel turist rehberi ise çalışabileceği bölgeler, yabancı dilleri eylemli veya eylemsiz olduğu gösterilerek ilgili birliğin resmî internet sitesinde yayınlanır.
(7) Yerleşim yeri değişen turist rehberi, eski yerleşim yerine göre üyesi bulunduğu odaya yerleşim yerinin değiştiği tarihten itibaren üç ay içinde bir dilekçe ekinde gerekli belgeler ile birlikte başvurmak zorundadır. Oda, turist rehberinin oda sicil dosyasını, nakil başvurusu ve eklerinin onaylı birer örneğini de ekleyerek, başvurudan itibaren iki hafta içinde nakil yaptırılmak istenen odaya gönderir. Nakil işlemlerinde aidat iadesi yapılmaz.
Saklı tutulan haklar
Kanunun yürürlüğe girdiği 22/06/2012 tarihi itibariyle rehberlik kimlik kartına sahip olanların hakları, Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (e) ve (f) bentlerinde öngörülen koşulları taşımaları ve Kanuna göre kurulan ilgili odaya kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde kaydolmaları şartıyla saklıdır.
Altı aylık kayıt süresi;
a) Rehberin yerleşim yeri olan ilde Kanunun geçici 2 inci maddesinin birinci fıkrasıyla rehber odası niteliği kazanmış oda bulunması halinde, Kanunun yürürlüğe girdiği 22/06/2012 tarihinden,
b) Kanunun geçici 2 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamı dışında Kanun hükümlerine göre kurulan oda ve bölgesel odalarda, oda veya bölgesel oda kuruluşunun bağlı olunan birliğin resmi internet sitesinden duyurulduğu veya Bakanlığın belirleyeceği yetki çevresine ilişkin kararının ilanı tarihinden, itibaren başlar.
REHBERLİK KİMLİK KARTLARININ RUHSATNAME İLE DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN İSTENEN BELGELER
Rehberlik kimlik kartı bulunan rehberler T.C. kimlik numarasının yer aldığı dilekçe ile doğrudan veya posta yoluyla Bakanlığa yaparlar:
a)Mesleğini devamlı surette yapmaya engel bir durumu olmadığına dair sağlık raporu,
b)Yerleşim yeri belgesi,
c)Son üç ay içinde çekilmiş dört adet vesikalık fotoğraf,
ç)Ruhsatname için Ziraat Bankası Ankara Heykel Şubesi DÖSİMM hesabına “İBAN:TR750001001233034831705005 HESAP NO:3483170-5005, KURUMSAL TAHSİLAT KODU:62.00.01” hesabına 30,00 TL. yatırıldığına ilişkin dekont,
d)5901 sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiş mavi kartların noter onaylı örneği ile yurtiçi ve yurtdışı yerleşim yeri belgesi,
e)Müracaat tarihinden önce, son üç ay içerisinde alınmış adli sicil belgesinin aslı, ( Kamu kurumuna verilmek üzere alınmış olan)
2)Bakanlık, otuz gün içinde gerekli incelemeleri yapar, başvuruyu kabul ettiği takdirde ruhsatnameyi düzenler, başvuruyu reddettiği hâllerde red kararını gerekçesi ile birlikte başvuru sahibine bildirir.