Troya Hazinesinden 24 Parça Eser Vatanına Getirildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışıyor. Troya eserlerinden 24 parça eser yurda geri getirildi. 5 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 31 bin tarihe eser gün yüzüne çıkartıldı.
Yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılmış tarihi eserleri ülkeye kazandırma çalışmaları çerçevesinde de son 14 yılda 4 bin 583 tarihi eserin iadesi sağlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, hem yer altındaki eserleri büyük bir hızla gün yüzüne çıkarmak için büyük gayret veriyor, hem de geçmiş yıllarda haksız biçimde ülke dışına çıkan eserleri geri getirmeye çalışıyor. Bakanlık, özellikle kazı ve araştırma çalışmalarına ciddi ödenek sağlıyor. Sadece geçen yıl kazı ve araştırmaları için 48 milyon liranın üzerinde ödenek sağlandı. Destekler sayesinde son 5 yılda gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda yaklaşık 31 bin adet tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı.
Son yapılan kazı çalışmalarında Çanakkale Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan 9 top, Adana'nın Yüreğir ilçesinde Misis Antik Şehri'ni Kurtarma Projesi'nde Roma dönemine ait tapınak ile Yatahan'da Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 2 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen 15 mask gün yüzüne çıkarıldı. Çeşitli yerlerde bakanlık izinleri ile 116'sı Türk, 39'u yabancı bilim heyetlerince yapılan 155 kazı çalışması da halen devam ediyor.
YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLER
Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için de çalışmalar da devam ediyor. Bakanlığın girişimleriyle Türkiye'ye pek çok önemli tarihi eserin iadesi sağlandı. 1998-2012 yılları arasında 4 bin 583 tarihi eser ülkeye geri döndürüldü. Geçen yıl bin 885 adet, bu yıl içinde de 64 eser ülkeye geri kazandırıldı. Son olarak Bursa Yenişehir'deki Sinanpaşa Camii'nin kapı üstü süslemesi olan 16. yüzyıldan kalma bir çini pano, bakanlığın çalışmasıyla İngiltere'den Türkiye'ye getirildi.
Kültür Bakanlığı, halen bazı tarihi eserlerin iadesiyle ilgili Almanya, Amerika, Danimarka, İngiltere, Bulgaristan, Fransa, İrlanda, Portekiz, İtalya, İskoçya, Rusya ve Ukrayna ile çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar sadece yurt dışına kaçırılan eserleri kapsamıyor. Tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi için ciddi faaliyetler yürütülüyor. Bu sayede çalınan çok sayıda eser yurt dışına çıkartılmadan bulundu.
İADESİ SAĞLANAN BAZI ESERLER VE GETİRİLDİĞİ ÜLKELER ŞUNLAR;
Kurşun Mühür (ABD-1998)
Atatürk'ün Gümüş Sigara Tabakası (ABD-1998)
Herakles Lahdine ait Henkel Koleksiyonunda bulunan eserler (Almanya-1998)
Divriği Ulu Camii'ne ait ahşap pano (ABD-İngiltere-1999)
Manş Denizi Batığı'ndaki eserler (İngiltere-1999)
Topkapı Sarayı Müzesi'nden çalınan Kur'an-ı Kerim (Kıbrıs-2001)
Bronz Dionysos Heykeli (İngiltere-2002)
II. Abdülhamit'e ait eşyalar (Fransa-2005)
Roma Yüzüğü (İngiltere-2007)
Laodikya Antik Kentinden çalınan bronz el (İsviçre-2007)
Agora Ören Yerinden çalınan heykel başı (Almanya-2007)
Kocaeli Müzesi'nden çalınan heykel başı (Almanya-2008)
Afyonkarahisar Tatarlı Tümülüsünün mezar odasına ait ahşap parçalar (Almanya-2010)
Boğazköy Sfenksi (Almanya-2011)
Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nden iade edilen Herakles Heykeli'nin üst yarısı (ABD-2011)
Bursa Sinan Paşa Camii'ne ait çini pano (İngiltere-2012)"