Çeşme Kaymakamlığı ve İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün desteği ile düzenlenen ’ Ildırı Köyü’nün Kültürel Değerlerinin Korunarak ve Yaşatılarak Kullanılması, Ekonomiye Kazandırılması’ isimli bilgilendirme toplantısı Ildırı İlkokulu bahçesinde gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz EDİZ’ in yaptığı toplantıya Çeşme Kaymakamı İnci Sezer BECEL, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin DALGIÇ, Birgi Belediye Başkanı Cumhur ŞENER, Ankara Üniversitesi’nden Erythrai Kazı Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Akalın ORTAY, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda söz alan, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü EDİZ, bölgeye 20 yıldır gelip gittiğini belirterek, ”Ildırı bizim için çok farklı bir konu, artıları ve eksileri olan bir bölge. Biz bu eksileri, artılara nasıl çevirebiliriz bunu konuşacağız. İzmir’de özellikle kırsal turizm olarak da adlandırdığımız Köy Turizmi açısından bakılınca Ildırı, çok ciddi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Kemalpaşa, Boncukköy, Kurudere de aynı çizgide giden güzel bir çalışma oldu. Burada yaşayan insanların yaşadıkları alanı da koruması ile bu bölge çok cazip bir duruma getirilebilir. Bakanlık olarak buradaki kazılara uzun süre ara verilmişti. Şimdi bu kazı çalışmalarını başlatmak ile birlikte bölge halkının ekonomisine, gelişmesine ve bu bölgenin dezavantajlı bir konumdan avantajlı bir konuma getirilmesinin yollarını arayacağız. Köydeki vatandaşlarımızın el emeği ile ürettiklerini bir pazar haline getirebilirler. İzmir Kalkınma Ajansı’nın da üstlenmiş olduğu rol ve görevleri var. Bu görevler içerisinde bizim bölgemizde hangi çalışmalara nasıl katkı sağlanabilir? Nasıl projeler üretilebilir? Öncelikle vatandaşlarımızın bu bölgeye sahip çıkması, koruması gerekiyor.” diye konuştu.
ILDIRI ÖRNEK OLDU
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Çeşme Kaymakamı İnci Sezer BECEL, ise ”Ildırı’da yaşayan vatandaşlarımız bana göre Türkiye’nin en güzel köyünde yaşamalarına karşın, bölgenin SİT alanı olması nedeniyle bölgede hiç bir şey yapamamaktadırlar. Bölgenin arkeolojik değeri hepimizin malumu. Vatandaşlarımızın da bura da yaşamlarını sürdürdüğünü unutmamak lazım. Amacımız köylü vatandaşlarımızı nasıl bu çalışmaların içine katabiliriz? Ekonomik olarak nasıl faydalanabilirler? Bu toplantıda bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyoruz. Küskünlüğü sonlandırmak veya restorasyon yaparken daha sistemli bir şekilde nereye müracaat edeceğinin sorularının sorulabileceği ve cevapların alınabileceği bir toplantı hazırladık. Aramızda bulunan Alaçatı ve Birgi Belediyesi Başkanları Ildırı Köylülerinin yaşadığı sıkıntıları yaşamış insanlar. Bu olumsuzlukları pozitif yönde çevirmeyi başaran iki başarılı belediye başkanı sizlere tecrübelerini anlatacaklar. Alaçatı şu anda Türkiye’nin en çok konuşulan beldesi. Ildırı’da bir Alaçatı kadar olmasa bile o bölgeye yaklaşabilecek potansiyele sahip bir bölge olabilir. Artık ilçemizde Kruvaziyer turları başladı. Grupların satın aldıkları turlar içerisinde birinci sırada Erythrai bölgesi yer alıyor. Çok ciddi şekilde bu bölgeye talep var. O yüzden burada yaşayan insanları bu projede görmek istiyoruz. Buranın cefasını çeken insanların artık sefasını yaşamalarını istiyoruz” dedi.
TARİHİ GERİ KAZANDIRMAK
Ankara Üniversitesi Erythrai Kazı Başkanı Doç.Dr. Ayşegül Akalın ORTAY’ da Erythrai’nin tarihsel sürekliliği içinde bir bütün olarak kavranması gerektiğini belirterek “Ildırı’nın da bir tarih kasabası olarak korunup üzerinde yaşayan halkla birlikte yaşatılarak ülke Kültür ve Turizmine kazandırılması için ortak çalışmalar hazırlamaya yönelmektedir. Hazırlanacak projeye,” Ildırı/ Erythrai’de Tarih ve Arkeoloji Kaynaklı Kırsal Kalkınma Projesi” adı verebiliriz. Bizim amacımız halkı yerinden etmeden bu tarihi mekanı geri kazandırmak ve gelecek nesillerle yozlaştırmadan teslim etmektir” şeklinde konuştu.
Birgi Belediye Başkanı Cumhur ŞENER, görev yaptıkları süre içerisinde Birgi’de bir şeyleri değiştirmek isteyince halk ile zaman, zaman karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin DALGIÇ ise bölgede tütün dikilirken Ildırı’da ne olduğunu bildiklerini dile getirerek, yaşadığınız coğrafyayı koruma olgusunun ortaya bir Alaçatı örneği çıkardığını kaydetti.(İ.E/03-10,08,2012)