İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir"in Kültür Envanteri Çıkarıldı (Haziran)

İzmir 

İzmirİzmirİzmir   İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "İzmir"in Kültür Envanteri Hazırlandı" konulu bir basın toplantısı düzenlendi. İzmir"de ilk defa hazırlanan envanter İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü merkez binasında yapıldı.

    İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ‘İzmir’in Kültür Envanteri Hazırlandı’ konulu bir basın toplantısı düzenlendi. İzmir’de ilk defa hazırlanan envanter İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü merkez binasında yapıldı.

    İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ilk defa yapılan bir çalışmayla kültür envanterini çıkardı. Toplantıda konuşma yapan İl Müdürü Abdülaziz EDİZ, tarihsel, doğal ve kültürel mirasın korunmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’de en fazla sit alanına sahip olan İzmir’de günümüze ulaşan bir çok kültür varlığı ve müzesi bulunduğunu belirten Ediz, “2008 yılında başlayan kapsamlı bir çalışmayla İzmir’deki kültür envanterini çıkardık. Yapılan çalışmalar toparlanarak 3 cilt halinde basıldı. Bu çalışma kültürel varlıklarımızın gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir yer tutuyor ”dedi.

DİJİTAL ORTAMA DA AKTARILACAK

    Çalışmayı ilgili tüm taraflara ulaştırmayı planladıklarını, önümüzdeki süreçte dijital ortama da aktarılacağını anlatan Ediz, “Bergama’dan Efes’e kadar tarihin her döneminde medeniyetlerin bıraktığı eserler kentimizde yer almakta. Şehir merkezimiz, ilçelerimiz onlarca kültürel mirasa sahip. Bunların tespit edilmesi ve gelecekte kayıt altına alınıp restorasyon kazı çalışmaları ve gelecek nesillere bırakılması konusunda bir kültür envanterine ihtiyaç vardı ”şeklinde konuştu. Kayıt altına alınan pek çok kültürel miras varlığının restorasyon çalışmalarının yapıldığını dile getiren Ediz, yerel yönetimlerin de restorasyon çalışması yürüttüğünü kaydetti. Tarihi bir binaya sahip Dr. Hayri Üstündağ Konak Doğum Hastanesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri ve müze yapımının düşünüldüğünün hatırlatılması üzerine değerlendirme yapan Abdülaziz EDİZ, şunları söyledi: “Üst düzeyde görüşmeler ve resmi yazışmalar başlatıldı. Henüz netleşen bir durum sözkonusu değil. Çalışmalar sürdürülüyor. Sağlık Bakanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımız konuyu uygun görerek Konak Doğum Hastanesi’nin Bakanlığımıza tahsisi, tahsisinden sonra da fiziki şartları içinde restore edilerek kültürel amaçlı kullanımı farklı konular gündemde.”

    İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz EDİZ, envanterle ilgili: “Binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış Anadolu’daki tarihsel, kültürel ve doğal miras değerlerimizin korunması, üzerinde önemle durulan olguların başında gelir. Bu açıdan şanslı bir coğrafya üzerinde kurulmuş olan İzmir ilimiz, 8 bin 500 yıllık tarihinin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Günümüze ulaşan sayısız sit alanları, taşınmaz kültür varlıkları ve müzeleri ile toprakları üzerinde kurulan bütün medeniyetlerin izlerini taşır. Türkiye genelinde sit alanı sayısı açısından bakıldığında, en fazla sit alanına sahip kent olarak karşımıza çıkan İzmir, taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları açısından bakıldığında İstanbul ve Bursa’dan sonra üçüncü kent konumundadır. Elbette ki tarihsel ve kültürel mirasın temsil ettiği bilginin, mutlaka sistematik bir şekilde toplanması, değerlendirilmesi ve bilim dünyasının olduğu kadar toplumun da yararlanabileceği duruma getirilmesi gerekir.

    İzmir’deki taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının belirlenerek, korunması, değerlendirilmesi ve yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan “İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri”, bundan sonraki çalışmalara kaynaklık yaparken, planlama ve koruma çalışmalarına da kolaylık sağlayacaktır. Bu amaçla, hazırladığımız İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri, eser sayısının çokluğu da göz önüne alındığında uzun soluklu bir çalışma ile tamamlanmıştır. 30 Nisan 2008 tarihinde oluşturulan Yayın Komisyonu’nun belirlediği takvim ve ilimiz Müze Müdürlükleri’nin özverili çalışmalarıyla envanter fişleri düzenlenmiş ve Müdürlüğümüz tarafından yayına hazır hale getirilmiştir. İzmir’in tüm ilçelerini kapsayan çalışmada, taşınmaz kültür varlıkları hakkında kısa ve öz bilgiler, harita ve fotoğraflar yer almaktadır. Toplam 1845 sayfa olan kitap, 3 ciltlik takım halinde hazırlanmıştır. Ayrıca internet ortamına aktarılacak. İl Özel İdaresi kaynakları ile bastırılan ve tüm illerimize dağıtılacak olan kitabın, konuyla ilgili akademik çalışmalar yapan kişilere yardımcı olacağı düşünülmektedir.” şeklinde bilgiler verdi.

KEMERALTI’NDAKİ TARİHİ HANLAR

    Kemeraltı’ndaki tarihi hanlarla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Ediz, Mirkelam, Çakaloğlu ve Karaosmanoğlu hanlarının mülk sahipleri ile biraraya gelerek buralardaki ticaretin yeniden canlandırılması, geleneksel sanatlarla uğraşanlar başta olmak üzere esnafın desteklenmesi gibi amaçlarının bulunduğunu kaydetti. Ediz, bu hanların yeniden ayağa kalkması için İZKA ile de işbirliği yaptıklarını anlattı.(İ.E.-02/07,06,2012)