İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

3 BİN YILLIK TARİH ORTAYA ÇIKIYOR



Teos Antik kentinin 3 yıl süreyle Yaşar Holding Yönetim Kurulu üyesi Feyhan YAŞAR sponsorluğu ile ilgili protokol için Valilik de düzenlenen törene İzmir Valisi Cahit KIRAÇ, Vali Yrd.Haluk TUNÇSU, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz EDİZ, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER, Teos Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Trih-Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Musa Kadıoğlu ve Feyhan YAŞAR katıldı

 





Antik İonia Bölgesi’nin 12 kentinden biri olan Teos Antik kentinde il kazı çalışmaları, 19. Yüzyılda (1862) İngiliz Society od Dilletanti cemiyeti, 20.yüzyılın ilk çeyreğinde Fransızlar (1924) ve daha sonra 1964 -1967 yılları arasında Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri  Prof.Dr. Yusuf Boysal ile Prof.Dr. Baki Ögün tarafından sürdürülmüştür. 1980 yılında yeniden başlayan kazı çalışmaları, Mimar Duran Mustafa Uz tarafından, Dionysos Tapınağı ile Arkaik Tapınak’ta 1992 yılına kadar devam ettirilmiştir.

Yeni dönem Teos Antik Kent kazı, belgeleme ve restorasyon çalışmaları, T.C.Bakanlar Kurulunun 07.06.2010 tarih ve 2010/581 sayılı kararı ile 26.07.2010 tarihinde uzun bir aradan sonra yeniden başlamıştır.

Bakanlığımız ile Anakara Üniversitesi adına Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında sürdürülen yeni dönem kazı çalışmalarının 30 yıl sürdürülmesi planlanmaktadır. Söz konusu bu çalışmalar, Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra İzmir İleri teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesinden çeşitli öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımlarıyla sürdürülmektedir.

Protogeometik Dönem’den (M.Ö. 11.yy) itibaren iskan gören kentte, özellikle Hellenistik Dönem’in en önemli mimarı Hermogenes’in eseri olan Dionysos Tağınağı, Antik Liman, Arkaik Tapınak(Hekatompedon), Arkaik Dönem Akropolü’nün eteğindeki Antik Tiyatro ve tiyatronun güneydoğusunda yer alan Agora, Agora Tapınağı ve odeon önemli kamu binalarından bir kaçını oluşturmaktadır.

Antik kentin sayısal kent planının çıkarılması ile Helenistik ve Roma Dönemi kent plan gelişiminin araştırılmasına yönelik belgeleme çalışmalarına 2010 yılında başlanmıştır. Kısa vadede antik kentte ki odeon ve antik limanın kazı, belgeleme ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirerek her iki yapının öncelikli olarak İzmir halkının kültürel yaşamına katılması yönünde gerekli olan alt yapısı tamamlanmış olacaktır. Yaklaşık 500 kişilik olan odeon’da çeşitli sanatsal faaliyetler ( şiir dinletileri, tiyatro gösterileri, caz festivalleri vb.) düzenlenebilecektir.

Ayrıca tüm antik kentin kolay ve anlaşılır gezilebilmesi için Ören Yeri Hizmet Binası(Bilet Gişesi, Bilgilendirme Salonu, WC vb.), gezi yolları, yön ve bilgi levhaları, (arkeolojik yapılar,fauna,flora), seyir terasları ve kısa süreli gölgelikli dinlenme alanları kısa vadeli çalışmalar kapsamında yapılacaktır.

2010 yılı Teos Antik kenti kazı çalışmaları, T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anakara Üniversitesi,Surkon Makine Ltd.Şti., Anadolu Kültür Akademisi Derneği(AKA), Seferihisar Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin maddi yardımları ile sürdürülmüştür.

Antik kentin asıl sahibi olan Seferihisar ve İzmir halkının söz konusu bu çalışmalara maddi ve manevi destekleri uzun yıllar sürmesi planlanan söz konusu bu çalışmaların başarısını artıracaktır. Bu bağlamda Sayın Emine Feyhan YAŞAR’ın Teos Arkeolojik kazılarına ana sponsor olması hem Teos Arkeolojik kazısı hem de Türkiye Arkeolojisi için büyük önem taşımaktadır.