Geleneksel Türk mutfağında şarabın yerinin belirlenmesi, Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının destinasyon olarak ele alınması ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde turizm ile ilişkilendirerek şarabın ülkemiz turizminde turistik ürün olarak tanıtım amacıyla kullanılması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 23-24 Eylül 2010 tarihlerinde İzmir Seferihisar’da “Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı “ düzenlendi.
Türkiye, üzüm üretimi açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen şarap üretimi oldukça düşük bir miktarda kalmaktadır. Ülkemizin şarap üretimindeki durumunun saptanarak, üretimin arttırılmasına yönelik alınabilecek önlemleri gündeme almak, kamu idaresini, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını, şarap sektörünü ve akademik çevreleri bir araya getirmek ve buna yönelik bir eylem planı oluşturmak çalıştayın temel hedefidir.
Açılış Konuşmalarını İzmir Vali Yardımcısı Sayın Haluk Tunçsu, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut EVKURAN, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER ve Samas Belediye Başkanı yaptı.
Şarabın “Slow – Food” kapsamında bio-çeşitliliğinin gastronomik kültürel mirasının korunmasına katkıda bulunarak, şarabın ülkemiz tanıtımında ön plana çıkarılmasını sağlamak ve Türk mutfağında markalaştırmak çalıştayın öncelikli amacıdır.
Bu amaç ve hedef doğrultusunda, düzenlenen çalıştaya ülkemizin önde gelen şarap üreticileri ve çeşitli bölgelerde butik şarapçılık yapan üreticiler başta olmak üzere, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim görevlileri, köşe yazarları, gurmeler, TÜRSAB ve TÜROFED ‘den temsilciler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından yetkililer ve ilgili odalardan katılımcılar katılmıştır. Çalıştay, bakanlığımız telif hakları ve sinema genel müdürlüğünden alınan maddi destek ile gerçekleştirilmektedir.
Çalıştayın ismi Seferihisar da bulunan antik İon kenti Teos’da esinlenerek “Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı” olarak belirlenmiştir. Yer olarak Seferihisar’ın seçilmesinde ise iki neden bulunmaktadır. İlki, Seferihisar’ın Slowcity kapsamında ülkemizin tek temsilcisi olması, ikincisi ise Teos antik kentinin tapınağında Şarap tanrısı Dionysos ‘un bir elinde asası, diğerinde Kantharos (içki kabı) tutan bir heykeli bulunması ve Dionysos’un mitoliji de asma üzüm salkımı ile betimleniyor olmasıdır.
Çalıştayın ilk gününde bağcılık, şarapçılık ve şarabın turizm ile olan ilişkisi değerlendirildi, ikinci gün ise yapılacak genel değerlendirmenin ardından katılımcılar bağbozumunu yerinde görecekler ve şarabın bağdan toplanmasından şişelenmesine kadar geçen sürece tanıklık edeceklerdir.
TEOS BAĞ VE ŞARAP ÇALIŞTAYI PROGRAM
23 EYLÜL 2010 PERŞEMBE
09.30 – 10.30 : Açılış Konuşmaları
10.30 – 11.00 : Ara
11.00 – 12.30 : Anadolu’da Mutfak ve Şarap Kültürü
Prof. Dr. Ersin DOĞER – Ege Üniversitesi
Aylin ÖNEY TAN – Mutfak Yazarı - / Slow-Food
Mehmet YALÇIN – Gosto Dergisi
Osman SERİM – Gurme
Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU – Ankara Üniversitesi
12.30 – 14.00 Öğle Yemeği
14.00 – 15.30 Şarap – Bağcılık –Turizm İlişkisi
Orhan Ziya DİREN – Diren Şarapları
Prof.Dr. Ertan ANLI – Ankara Üniversitesi
Enis GÜNER - Sevilen Şarapları
Ali BAŞMAN - Kavaklıdere Şarpları
Nedim ATİLLA - Gurme – Akşam Gazetesi
15.30 – 16.00 Ara
16.00 – 17.30 Şarap – Bağcılık –Turizm İlişkisi
Gözdem GÜRBÜZATİK – Kayra Şarapları
Alp TÖRÜNER – Büyülübağ Şarapları
Yasin TOKAT – Pamukkale Şarapları
Rıza EPİKMEN – TÜRSAB
Mehmet İşler – TOROFED
18.00 – 19.00 Kokteyl
TEOS BAĞ VE ŞARAP ÇALIŞTAYI PROGRAM
24 EYLÜL 2010 CUMA
09.00 – 10.30 Butik Şarapçılık
Yuhanna AKTAŞ – Shiluh Süryani Şarağçılık, Mardin
Cem ÇETİNTAŞ - Melen Şarapları, Tekirdağ
Memduh ERDOĞAN – Kocabağ Şarapları, Nevşehir
Can ORTABAŞ – Urla Şarapçılık, İzmir
10.30 – 11.00 Ara
11.00 – 12.30 Genel Değerlendirme
12.30 – 14.00 Öğle Yemeği
14.00 - ….. Bağbozumu – Urla Şarapçılık Fabrika Ziyareti
TOPLANTI YERİ : Angora Beach Resort
Ürkmez - Seferihisar- İZMİR