İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

TEOS BAĞ VE ŞARAP ÇALIŞTAYI 23-24 EYLÜL 2010 TARİHLERİNDE SEFERİHİSARDA BAŞLADI


 


  

Geleneksel  Türk mutfağında şarabın yerinin belirlenmesi, Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının destinasyon olarak ele alınması ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde turizm ile ilişkilendirerek şarabın ülkemiz turizminde turistik ürün olarak tanıtım amacıyla kullanılması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 23-24 Eylül 2010 tarihlerinde İzmir Seferihisar’da “Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı “ düzenlendi.

Türkiye, üzüm üretimi açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen şarap üretimi oldukça düşük bir miktarda kalmaktadır. Ülkemizin şarap üretimindeki durumunun saptanarak, üretimin arttırılmasına yönelik alınabilecek önlemleri gündeme almak, kamu idaresini, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını, şarap sektörünü ve akademik çevreleri bir araya getirmek ve buna yönelik bir eylem planı oluşturmak çalıştayın temel hedefidir.

 
Açılış Konuşmalarını İzmir Vali Yardımcısı Sayın Haluk Tunçsu, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut EVKURAN, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER ve Samas Belediye Başkanı yaptı.

 

Şarabın “Slow – Food” kapsamında bio-çeşitliliğinin gastronomik kültürel mirasının korunmasına katkıda bulunarak, şarabın ülkemiz tanıtımında ön plana çıkarılmasını sağlamak ve Türk mutfağında markalaştırmak çalıştayın öncelikli amacıdır.

Bu amaç ve hedef doğrultusunda, düzenlenen çalıştaya ülkemizin önde gelen şarap üreticileri ve çeşitli bölgelerde butik şarapçılık yapan üreticiler başta olmak üzere, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim görevlileri, köşe yazarları, gurmeler, TÜRSAB   ve TÜROFED ‘den temsilciler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından yetkililer ve ilgili odalardan katılımcılar katılmıştır. Çalıştay, bakanlığımız telif hakları ve sinema genel müdürlüğünden alınan maddi destek ile gerçekleştirilmektedir.

Çalıştayın ismi Seferihisar da bulunan antik İon kenti Teos’da esinlenerek “Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı” olarak belirlenmiştir. Yer olarak Seferihisar’ın seçilmesinde ise iki neden bulunmaktadır. İlki, Seferihisar’ın Slowcity  kapsamında ülkemizin tek temsilcisi olması, ikincisi ise Teos antik kentinin tapınağında Şarap tanrısı Dionysos ‘un  bir elinde asası, diğerinde Kantharos (içki kabı)  tutan bir heykeli bulunması ve Dionysos’un mitoliji de asma üzüm salkımı ile betimleniyor olmasıdır.

Çalıştayın ilk gününde bağcılık, şarapçılık ve şarabın turizm ile olan ilişkisi değerlendirildi, ikinci gün ise yapılacak genel değerlendirmenin ardından katılımcılar bağbozumunu yerinde görecekler ve şarabın bağdan toplanmasından şişelenmesine kadar geçen sürece tanıklık edeceklerdir.




TEOS  BAĞ VE ŞARAP ÇALIŞTAYI PROGRAM

23 EYLÜL 2010 PERŞEMBE

09.30 – 10.30                     : Açılış Konuşmaları

10.30 – 11.00                     : Ara

11.00 – 12.30                     : Anadolu’da Mutfak ve Şarap Kültürü

                                               Prof. Dr. Ersin DOĞER – Ege Üniversitesi

                                               Aylin ÖNEY TAN – Mutfak Yazarı - / Slow-Food

                                               Mehmet  YALÇIN – Gosto Dergisi

                                               Osman SERİM – Gurme

                                               Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU – Ankara Üniversitesi

12.30 – 14.00                     Öğle Yemeği

14.00 – 15.30                     Şarap – Bağcılık –Turizm İlişkisi

                                               Orhan Ziya DİREN – Diren Şarapları

                                               Prof.Dr. Ertan ANLI – Ankara Üniversitesi

                                               Enis GÜNER  - Sevilen Şarapları

                                               Ali BAŞMAN  -  Kavaklıdere Şarpları

                                               Nedim ATİLLA -  Gurme – Akşam Gazetesi

15.30 – 16.00                     Ara

16.00 – 17.30                     Şarap – Bağcılık –Turizm İlişkisi

                                               Gözdem GÜRBÜZATİK – Kayra  Şarapları

                                               Alp TÖRÜNER – Büyülübağ Şarapları

                                               Yasin TOKAT – Pamukkale Şarapları

                                               Rıza EPİKMEN – TÜRSAB

                                               Mehmet İşler – TOROFED

18.00 – 19.00                     Kokteyl

 

TEOS  BAĞ VE ŞARAP ÇALIŞTAYI PROGRAM

24 EYLÜL 2010 CUMA

09.00 – 10.30                     Butik Şarapçılık

                                               Yuhanna AKTAŞ – Shiluh Süryani Şarağçılık, Mardin

                                               Cem ÇETİNTAŞ  - Melen Şarapları, Tekirdağ

                                               Memduh ERDOĞAN – Kocabağ Şarapları, Nevşehir

                                               Can ORTABAŞ – Urla Şarapçılık, İzmir

10.30 – 11.00                     Ara

11.00 – 12.30                     Genel  Değerlendirme

12.30 – 14.00                     Öğle Yemeği

14.00 - …..                           Bağbozumu – Urla Şarapçılık Fabrika Ziyareti

 

TOPLANTI YERİ :   Angora Beach Resort

                                  Ürkmez - Seferihisar- İZMİR