İzmir, yoğun ilgi gören ve etkinliklerle dolu bir “Türk Mutfağı Haftası'nı daha geride bıraktı. Türk mutfağının geleneksel tatlarını yaşatmak, nesilden nesile aktarılan asırlık tarifleri gün yüzüne çıkarmak ve kültürel gastronomi bilincini yaymak amacıyla her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanmakta olan hafta boyunca İlimizde çok çeşitli etkinlikler düzenledi.
İzmir Valiliği himayelerinde, İl Müdürlüğümüz koordinasyonu ve birçok kurum/kuruluşun iş birliğinde gerçekleştirilen İzmir programının Açılış Töreni 21 Mayıs Çarşamba günü İzmir Kültür ve Sanat Fabrikasında yapıldı. İzmir Valisi Sayın Dr. Süleyman ELBAN’IN teşrifleri, üniversiteler, turizm ve gastronomi sektörü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, açılış konuşmalarını İzmir Valisi Dr. Süleyman ELBAN, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu KESTELLİ ve İl Müdürümüz Dr. Sadık DOĞRUER yaptı. Açılış konuşmalarının ardından coğrafi işaretli ürün sunumlarının yapıldığı stantlar ziyaret edildi. Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu sanatçılarının quartet dinletisi eşliğinde İzmir’e özgü ürünlerin tanıtımı ve tadımı yapıldı. Stantlardaki ikramlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, İzmir Ticaret Borsası, Bergama Ticaret Odası, Balçova Termal Oteli, İzmir Aşçılar Derneği, Alsancak Dostlar Fırını, Zeynel Ergin Gevrek Fırını, Doğuş Çay, Öztat Lokma, Ağam Baklavaları ve Küçük Avcı Türk Kahvecisi tarafından sağlandı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesinde gerçekleştirilen Osmanlı Tatlıları ve Şerbet Atölyesi ile etkinliklere devam edildi. Gastronomi bölümü öğrencilerinin yaptığı atölye çalışmasında öğrenciler, tarihî Osmanlı tariflerinden Keşkül-i Fukara, Ballı Derviş Lokması, Saray Kadayıfı ve Zerde tatlıları ile Reyhan ve Gül şerbetlerini hazırlayarak sunumunu gerçekleştirdiler.
Hafta programı kapsamında diğer günlerdeki etkinlikler ise;
Dokuz Eylül Üniversitesinde Gurme Şef Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN ile “Kokusu Tarih, Tadı Miras: Türk Mutfağına Yolculuk” konulu keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.
İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası bünyesinde hizmet vermekte olan Alsancak Halk Kütüphanesi Etkinlik Salonunda "Türk Yemekleri Kültürü İngilizce Tanıtımı: Başlangıç Seviyesi" Atölyesi gerçekleştirildi. Bu etkinlikte öğretmen Rosey BİRGÜL SISLEY tarafından katılımcılara İngilizce olarak Türk Yemekleri Kültürü anlatıldı.
Menemen Kaymakamlığı ve Menemen Belediyesi ev sahipliğinde “Menemen Yemeği, Kahvaltı ve Çilek Tadımı” etkinliği geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Menemen Şehir Parkı’nda Menemen Menemen’inin coğrafi işaret alması nedeniyle bir sunumunun gerçekleştirildiği etkinlikte İzmir Milletvekili Ceyda BÖLÜNMEZ ÇANKIRI, Menemen Kaymakamı Fatih YILMAZ, İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Tahir Emre CAN, İl Müdürümüz Dr. Sadık DOĞRUER yer aldılar. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları ile STK başkan ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve geçmiş dönem belde belediye başkanları katılım sağladılar. Programın açılışında, Başkan Aydın PEHLİVAN, İl Müdürümüz Dr. Sadık DOĞRUER ve İzmir Milletvekili Ceyda BÖLÜNMEZ ÇANKIRI’nın yaptığı açılış konuşmalarının ardından Başkan Aydın PEHLİVAN, eşi Filiz PEHLİVAN, İzmir Milletvekili Ceyda BÖLÜNMEZ ÇANKIRI ve İl Müdürümüz Dr. Sadık DOĞRUER ile birlikte Menemen yemeğinin yapıldığı bir workshop gerçekleştirildi. Kahvaltıda konuklara da Menemen yemeği ve ardından çilek ikramı yapıldı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Mutfağında Pide Yapım Atölyesi etkinliği gerçekleştirildi. Gastronomi bölümü öğrencileri, kıymalı, kaşarlı ve sucuklu çeşitleriyle geleneksel pide yapımını hem teorik hem pratik açıdan deneyimleme fırsatı buldu. Atölyelerde yemeklerin yapım tekniklerinin yanı sıra, tarihsel ve kültürel arka planları da öğrencilere aktarıldı. Böylece katılımcılar, sadece lezzetli ürünler ortaya koymakla kalmayıp, Türk mutfağının kültürel mirasını da yakından tanıma imkânı elde ettiler.
Yaşar Üniversitesinde yapılan etkinlikte Dr.Nejat YENTÜRK "Kemeraltı ve İzmir Mutfağı" semineriyle dinleyicilere keyifli bir sunum gerçekleştirdi. Üniversitenin Uygulama Mutfağında hazırlanan Ege Otlu Mücver, İzmir Köfte, Enginarlı Pilav, Kaymaklı Şambali ve Alaçatı Limonatası ile katılımcılara lezzetli ikramlar yapıldı.
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası tarafından Buca Birlik Otel’de Yemek Yarışması etkinliği düzenlendi. Büyük bir şölen havasında gerçekleşen etkinlikte, İl Müdürümüz Dr. Sadık DOĞRUER, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın ATA, İzmir’in kıymetli oda başkanları, mesleğine yıllarını vermiş usta aşçılar, geleceğin şefleri olan aşçılık okulu öğrencileri ile İl Müdürlüğümüz katılımcıları yer aldı. Oda üyelerinin hazırladığı birbirinden özel ve lezzetli yemeklerin kıyasıya yarıştığı program büyük beğeni topladı.
Ödemiş İlçemizdeki programda Ödemiş Kaymakamlığı desteği ve Ödemiş Müze Müdürlüğünün organizasyonuyla, bakır kaplar, yerel dokuma örtülerde geleneksel sunumlarla coğrafi işaretli ürün ikramları eşliğinde “Ödemiş Mutfağı” tanıtıldı. Yöresel tatlı ve lezzetlerdenNohut Mayalı Ekmek, Taban Gevreği, Tahin, Çamur Peyniri, Tulum Peyniri, İncir Uyutması, Sade Gazoz, Lokma, Tavuklu Nohutlu Pilav, Katmer ikramları yapıldı. Program kapsamında, Müze bilgilendirme odasında yemek ve hamur işleri tarifi videolarının izletilmesi, kadın üreticiler ve tarif ustalarının fotoğraf sergisi gibi etkinlikler de yer aldı.
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Uygulama Atölyesinde “Coğrafi İşaretli Ürünlerden Tire Şiş Köfte ve Çeşme Damla Sakızlı Kurabiye Atölyesi” ile kapanış etkinliği gerçekleştirildi. Aşçılık Bölümü öğretim görevlileri gözetiminde ve bölüm öğrencilerinin de katkılarıyla gerçekleştirilen uygulama etkinliğine İl Müdürlüğümüz personeli ile yoğun bir katılım sağlandı.
Türk Mutfağı Haftası kapsamında yapılan etkinliklerle Türk mutfağının kuşaklar boyu aktarılan, evlerde sıklıkla pişirilen, sade ama köklü tariflerinin kültürel bir miras olarak tanıtılması ve ülkemizin gastronomi imajına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Böylece bu kadim toprakların bereketli lezzetlerini, köklü yemek kültürümüzü gururla yaşatıyor; afiyetle ve sağlıkla nice sofralarda buluşmayı diliyoruz.