İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bergama Köftesi

Coğrafi İşaretin Adı           : Bergama Köftesi

Tescil Ettiren                      : Bergama Ticaret Odası

Başvuru Tarihi                    : 
15.3.2022                 

Tescil Tarihi                        : 18.02.2022

Ürün / Ürün Grubu             : Köfte/ İşlenmiş ve İşlenmemiş Et Ürünleri

Coğrafi İşaretin Türü          : Mahreç İşareti

Coğrafi Sınır                        : İzmir Bergama İlçesi

Kullanım Biçimi           : Bergama Köftesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı  üzerinde   yer   alır.   Ürünün   kendisi   veya   ambalajı  üzerinde kullanılamadığında, Bergama Köftesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Bergama Köftesi; dana eti, irmik altı sarı un, kimyon ve tuz kullanılarak oval veya kare şeklinde hazırlanarak meşe odunu ateşinde ve oluklu ızgarada pişirilen köftedir. Üretimde kullanılan et, açık besi olarak doğal bitki örtüsünde beslenen danalardan elde edilir ve %30 kaburga, %30 ön kol, %20 boyun ile %20 but eti içerir. Ete % 10 oranında darp yağı veya etin kendi yağının eklenmesinden dolayı Bergama Köftesi yumuşak ve hafif sululuktadır.

Bergama Köftesinin boyutları, yaklaşık olarak 7 x 4 cm’dir. Bir adet köftenin pişmemiş ağırlığı 30 g kadar olup bir porsiyonda 5 adet köfte bulunur. Söğüş haldeki maydanoz, soğan, domates ve sivri biber ile birlikte servis yapılır.

Bergama Köftesinin geçmişi eskiye dayanır. Bergama ilçesinin mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:

Bergama Köftesinin üretiminde, tercihen coğrafi sınırda açık besi olarak yetişen danaların etleri kullanılır. 

Bileşenler

1 kg dana eti

100 g etin kendi yağı veya darp yağı

15 g tuz

10 g kimyon

100 g irmik altı sarı un

Hazırlanması

Sinirleri temizlenen dana etine, % 10 oranında darp yağı veya etin kendi yağı eklenip kıyma makinesinde çekilir ve homojen hale gelinceye kadar karıştırılır. Tuz ve kimyon ilave edilerek yoğurma makinesinde veya elle 10 dk yoğrulur. Elde edilen köfte hamurundan, yaklaşık 30 g’lık parçalar alınır, oval veya kare şeklinde köfteler yapıldıktan sonra bir gün buzdolabında dinlenir.

Pişirilmesi

Hazırlanan köfteler oluklu ızgaraya dizilir. Yumuşak olmaları için sık sık çevrilerek meşe odunu ateşinde pişirilir.

Sunumu
Bergama Köftesi, bir porsiyonunda 5 adet olacak şekilde ve söğüş haldeki maydanoz, soğan, domates ve sivri biber ile birlikte servis yapılır. İsteğe bağlı olarak yanında piyaz sunulabilir.

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

Bergama Köftesinin geçmişi eskiye dayanır. Bergama ilçesinin mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Bergama Köftesinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir.