İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bademli Koruk Şerbeti

Coğrafi İşaretin Adı           : Bademli Koruk Şerbeti

Tescil Ettiren                      :
Dikili İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü

Başvuru Tarihi                    :
26.11.2020                  

Tescil Tarihi                        : 05.02.2020 

Ürün / Ürün Grubu             : Şerbet/ Alkolsüz İçecekler

Coğrafi İşaretin Türü          : Mahreç İşareti

Coğrafi Sınır                        : İzmir Dikili İlçesi Bademli Mahallesi

Kullanım Biçimi       : Bademli Koruk Şerbeti ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında,  Bademli  Koruk Şerbeti  ibaresi  ve  mahreç  işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Bademli Koruk Şerbeti; siyah yediveren çeşidi üzümün koruğu, su, toz beyaz şeker ve ıtır otu (Pelargonium graveolens) kullanılarak Dikili ilçesi Bademli Mahallesinde üretilen meyveli şuruptur. Tadı ekşi ve mayhoştur. İçeriğindeki katı madde oranı en az %60’tır. 2 birim koruk şerbeti, 3 birim soğuk su ilave edilerek sulandırılır ve soğuk servis yapılır.

Bademli Koruk Şerbetinin geçmişi eskiye dayanır. Bademli Mahallesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:

Bademli Koruk Şerbetinin üretiminde, coğrafi sınırda yetişen ve şıra verimi yüksek olan siyah yediveren çeşidi üzüm kullanılır. Üretimde kullanılan bileşenlere ve üretim metoduna aşağıda yer verilmektedir.

100 kg siyah yediveren çeşidi üzüm koruğu

250 g yeşil ıtır otu

25 kg toz beyaz şeker

60 L su

Üzüm korukları ayıklanıp bakır kazanlara koyulur. Üzerlerine su eklenip koruklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2-3 saat kaynatılır. Yumuşayan koruklar, tülbentlere aktarılarak suyu sıkılır ve elde edilen köpüklü sıvı kaynatılıp beyaz şeker ilave edilir. Kaynatma sırasında yüzeye çıkan tanecikler alınır. Rengi bordoya dönünceye kadar yaklaşık 3-3,5 saat kaynatılan koruk suyuna ıtır otu ilave edilerek soğuyuncaya kadar bekletilir. Soğuyan şerbetten ıtır otu çıkarılıp istenen miktarlarda şişelenir. Bademli Koruk Şerbetinin servisi, 2 birim koruk şerbetine 3 birim soğuk su ilave edilip sulandırılarak ve soğuk olarak yapılır.

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

Bademli Koruk Şerbetinin geçmişi eskiye dayanır. Bademli Mahallesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Üretiminde, coğrafi sınırda yetişen siyah yediveren çeşidi üzümler kullanılır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Bademli Koruk Şerbetinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir.