İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Beydağ Simit Dürüm

Beydağ Simit Dürüm

Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 31.08.2021 tarihinden  itibaren korunmak üzere 04.08.2023 tarihinde tescil edilmiştir.

 

Tescil No : 1437

Tescil Tarihi : 04.08.2023

Başvuru No : C2021/000329

Başvuru Tarihi : 31.08.2021

Coğrafi İşaretin Adı : Beydağ Simit Dürüm

Ürün / Ürün Grubu : Hamur işi / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri ve tatlılar

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti

Tescil Ettiren : Beydağ Belediyesi

Tescil Ettirenin Adresi : Atatürk Mah. Arıtürk Sk. 27 - Beydağ İZMİR

Coğrafi Sınır : İzmir ili Beydağ ilçesi

 

Kullanım Biçimi :

Beydağ Simit Dürüm ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi

veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde  kullanılamadığında, Beydağ Simit Dürüm ibaresi ve mahreç işareti  amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Beydağ Simit Dürüm; özel amaçlı buğday unu, maya, tuz ve un ile hazırlanarak halka şekli verilen hamurun  fırında pişirildikten sonra özel amaçlı buğday unu, su ve tuz ile hazırlanıp ayçiçeği ya da mısır yağı ile sacda pişirilen  lavaşa sarılarak Beydağ ilçesinde üretilen hamur işi üründür. Fırında pişirilen halka şeklindeki hamur simide  benzediği ve dürüm gibi sarılarak yapıldığı için “simit dürüm” olarak adlandırılır. Servisi sıcak olarak yapılır.

 

Beydağ Simit Dürümün üretiminde kullanılan simit şeklindeki hamurun çapı 10-12 cm, pişmiş lavaşın çapı  15-20 cm’dir. Beydağ Simit Dürüm simidin lavaşa sarılmış haliyle bütün olarak satışa sunulur.  Beydağ Simit Dürümün geçmişi eskiye dayanır. Beydağ ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.  Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

 

Üretim Metodu:

Yaklaşık 50-55 adet Beydağ Simit Dürümü üretmek için gereken bileşenlere ve üretim aşamalarına aşağıda  yer verilmektedir.

 

Simit hamuru için bileşenler:

 4 g tuz

 200 ml su

 1200 g özel amaçlı buğday unu

 42 g yaş maya

 

Lavaş hamuru için bileşenler:

 1200 g özel amaçlı buğday unu

 4 g tuz

 200 ml su

 100 ml ayçiçeği yağı

 100 ml mısır yağı

Simit hamurunun hazırlanması:

Un, su, maya ve tuz karıştırılıp 30 dakika yoğrulur ve hamurun mayalanması için 30 dakika dinlenmeye  bırakılır. Mayalanan hamur 30-35 g büyüklüğünde kesilip elde yuvarlanarak 10-12 cm çapında silindirler  oluşturulup halka şekli verilir. 30 dakika dinlendirildikten sonra hamurun üzeri kızarıncaya kadar 180°C sıcaklıktaki  fırında 20-30 dakika pişirilir.

 

Lavaşın hazırlanması:

Un, tuz ve su 15-20 dakika yoğrulur, 25-30 g’lık parçalara bölünür ve her bir hamur parçası merdane ile  açılarak 15-20 cm çapında lavaş yufkaları hazırlanır. Yufkalar, ayçiçeği yağı ya da mısır yağı ile bir sac üzerinde 2- 3 dakika pişirilir. Lavaşın orta kısmına simit konur ve lavaş, simidin üzerine katlanarak sarılır. Beydağ Simit Dürümün servisi,  sıcak olarak yapılır. Yapıldığı gün içinde tüketilir.