İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Türk Mutfağı Haftası (21 – 27 MAYIS 2023)

Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı, Bir Kez Daha Dünya Sahnesinde!
türk mufağı görseli.jpg

Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurt içinde ve yurt dışı temsilciliklerimizde "Türk Mutfağı Haftası" olarak kutlanmıştır. Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor olacak.

Bu yıl gerçekleştirilen etkinliklere yurt içinde en yüksek katılımı sağlanması, faaliyetlerin etkin ve duyarlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla çalışmaların, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Belediyeler, Kalkınma  Ajansları,  Sanayi  ve  Ticaret  Odaları,  Üniversiteler,  turizm  sektörü  ve  sivil  toplum kuruluşlarından  oluşan  ve  Valiliğimiz  Başkanlığındaki  "İl  Tanıtım  ve  Geliştirme  Kurulları" koordinasyonunda  gerçekleştirilerek  ilgili  kurumlarca  azami  katkı  ve  destek sağlanacaktır.

Bu yıl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlar iş birliğinde, ekteki program çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası Açılış Töreni 22 Mayıs 2023 – Pazartesi, Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nda. yapılmıştır.

22 Mayıs 2023 Pazartesi gerçekleşen hafta Maraş Tarhana Çorbası (İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İzmir Aşçılar Derneği ve Dernek Başkanı Turgay BUCAK koordinatörlüğünde Nevvar Salih İşgören Aşçılık Meslek Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanmıştır.), Enginarlı Pilav(İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Aşçılar Derneği ve Dernek Başkanı Turgay BUCAK işbirliğinde hazırlanmıştır.), İzmir Lokması (İzmir Ticaret Odası tarafından ikram edilmiştir.), yine Simit Dünyasının ikramı İzmir Gevreği konuklara sunulmuştur.

Dokuz Eylül Üniversitesi Arş. Gör. Şef Şeyma ANDAŞ ve Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Gözde TÜRKÖZ BAKIRCI koordinatörlüğünde Adıyaman Yöresinin Gül Şerbeti ve İzmir’in Mirası Sübye Sunumu yapılmıştır.

Eğitmen Şef Erinç Mert ÇELİK ve İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Betül ÖZTÜRK koordinatörlüğünde Soğuk Çorba ve Ekmek Sunumu, Öğr. Gör. Onur ÖZDEN, Öğr.Gör. Burcu KAYA ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Program Öğrencileri tarafından hazırlanan Vişne Şerbeti ve Mastabe Sunumu İzmir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Osmanlı Şerbetleri Sunumu ve 1924 Gönen tarafından Türk Kahvesi Sunumu gerçekleştirilmiştir.

Sayın Valimiz Yavuz Selim KÖŞGER’in teşrifleri ile gerçekleşen açılış konuşmasında, Tarihi Liman Kenti Kemeraltı Gastronomi Selluka ödülü, ödülü almaya hak kazanan 5 işletmeye (Tarihi Kemeraltı Börekçisi, Meşhur Hisarönü Şambalicisi, Ankara Dönercisi, Kurukahveci İlyas Gönen ve Şekerci Ali Galip) Sayın Valimiz tarafından ödülleri takdim edilmiştir.

  • IMG_2882.JPG
  • IMG_2892.JPG
  • IMG_2949.JPG
  • IMG_2903.JPG
  • IMG_2909.JPG