İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Türk Mutfağı Haftası (21-27 Mayıs 2023)

Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı, Bir Kez Daha Dünya Sahnesinde!
türk mutfagı haftası 2023.jpg

Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurt içinde ve yurt dışı temsilciliklerimizde "Türk Mutfağı Haftası" olarak kutlanmıştır. Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor olacak.

Bu yıl yapılacak etkinliklere yurt içinde en yüksek katılımı sağlanması, faaliyetlerin etkin ve duyarlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla çalışmaların, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Belediyeler, Kalkınma  Ajansları,  Sanayi  ve  Ticaret  Odaları,  Üniversiteler,  turizm  sektörü  ve  sivil  toplum kuruluşlarından  oluşan  ve  Valiliğimiz  Başkanlığındaki  "İl  Tanıtım  ve  Geliştirme  Kurulları" koordinasyonunda  gerçekleştirilerek  ilgili  kurumlarca  azami  katkı  ve  destek sağlanacaktır.

Bu yıl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlar iş birliğinde, ekteki program çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası Açılış Töreni 22 Mayıs 2023 – Pazartesi, Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nda. yapılacaktır.

22 Mayıs 2023 Pazartesi gerçekleşecek hafta Maraş Tarhana Çorbası (İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İzmir Aşçılar Derneği ve Dernek Başkanı Turgay BUCAK koordinatörlüğünde Nevvar Salih İşgören Aşcılık Meslek Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanacaktır.), Enginarlı Pilav(İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Aşçılar Derneği ve Dernek Başkanı Turgay BUCAK işbirliğinde hazırlanacaktır.), İzmir Lokması (İzmir Ticaret Odası tarafından ikram edilecektir.), yine Simit Dünyasının ikramı İzmir Gevreği konuklara sunulacaktır.

Ayrıca Açılış Programı kapsamında; Dokuz Eylül Üniversitesi Arş. Gör. Şef Şeyma ANDAŞ ve Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Gözde TÜRKÖZ BAKIRCI koordinatörlüğünde Adıyaman Yöresinin Gül Şerbeti ve İzmir’in Mirası Sübye Sunumu,  Eğitmen Şef Erinç Mert ÇELİK ve İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri,  Dr. Öğr. Üyesi Betül ÖZTÜRK koordinatörlüğünde Soğuk Çorba ve Ekmek Sunumu, Öğr. Gör. Onur ÖZDEN, Öğr. Gör. Burcu KAYA ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Program  Öğrencileri tarafından hazırlanan Vişne Şerbeti ve Mastabe Sunumu

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Osmanlı Şerbetleri Sunumu ve  

1924 Gönen tarafından Türk Kahvesi Sunumu yapılacaktır.

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası aşağıdaki etkinliklerle hafta boyunca devam edecektir.

23 Mayıs 2023 Salı

  • Türk Mutfağı Menu Sunumu

    Şef Denizhan DAĞDELEN ve IEU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri ile

    (Bu sunum tüm akademik idari personele açık olacaktır)

    Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsü Cam Uygulama Restoranı

    Saat:12.15-13.30

     Konferans: “Türk Mutfağının Sürdürülebilirliği”

  • Konuşmacı: Osman SERİM Yiyecek/İçecek Danışmanı - Yaşar Üniversitesi

    İkram

    Yer: Yaşar Üniversitesi Uygulama Mutfağı Bornova

    Saat:15.00

    24 Mayıs 2023 Çarşamba

    Türk Mutfağı Menu Sunumu

  • Şef Denizhan DAĞDELEN ve IEU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri ile

    (Bu sunum tüm akademik ve idari personele açık olacaktır)

    Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsü Cam Uygulama Restoranı

    Saat:12.15-13.30

    İlham Veren Sohbetler: “Gurme, Şef Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN ile İzmir Mutfağı”

  • Moderatör: Öğr. Gör. Görkem GİRGİN

    Konuşmacı: Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN-Gurme Şef

    Yer : Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Konferans Salonu

    Saat:15.00

    25 Mayıs 2023 Perşembe

  • Osmanlı Şerbetleri Tanıtım Videosu

    “Asırlık Bir Lezzetten Geleneksel Bir Tutkuya” Türk Kahvesi ve Şerbet Sunumu

    Konferans: “Atıksız Mutfak”

    Konuşmacı: Araş. Gör. Begüm PELEK - Kâtip Çelebi Üniversitesi

    İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Konseri

    Osmanlı Şerbetleri İkramı

    Yer: İzmir Olgunlaşma Enstitüsü

            Kültür Mah. Şevket Özçelik Sok.No:24 Alsancak

    Saat:14.00 – 15.30

    26 Mayıs 2023 Cuma

  • Workshop: “İzmir Lokması” Öğr. Gör. Uğur LOKMAN

    Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi; Turizm Fakültesi Eğitim Mutfağı

    Tınaztepe Kampüsü

    Saat:10.00

  • Online Söyleşi:"Yöresel Lezzetlerin Geleneksel Özlerini Koruyarak Modernleştirilmesi"

          Konuşmacı/katılımcı: Handan KAYGUSUZER – Yaşar METE

    Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi; Turizm Fakültesi Konferans Salonu

    Tınaztepe Kampüsü

    Saat:11.30

  • Atölye Çalışması:

Dünya Mutfağı İzmir’in “Şambali Tatlısıve Doğunun Vazgeçilmez Lezzeti “Meyankökü” Şerbeti

Konuk Şef: Yiğit DOYURGAN-Meşhur Hisarönü Şambalicisi

Araş. Gör. Şeyma ANDAŞ

Yer : Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Saat:13.00