Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı, Bir Kez Daha Dünya Sahnesinde!
Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurt içinde ve yurt dışı temsilciliklerimizde "Türk Mutfağı Haftası" olarak kutlanmıştır. Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor olacak.
Bu yıl yapılacak etkinliklere yurt içinde en yüksek katılımı sağlanması, faaliyetlerin etkin ve duyarlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla çalışmaların, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Belediyeler, Kalkınma Ajansları, Sanayi ve Ticaret Odaları, Üniversiteler, turizm sektörü ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan ve Valiliğimiz Başkanlığındaki "İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulları" koordinasyonunda gerçekleştirilerek ilgili kurumlarca azami katkı ve destek sağlanacaktır.
Bu yıl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlar iş birliğinde, ekteki program çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfağı Haftası Açılış Töreni 22 Mayıs 2023 – Pazartesi, Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası’nda. yapılacaktır.
22 Mayıs 2023 Pazartesi gerçekleşecek hafta Maraş Tarhana Çorbası (İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İzmir Aşçılar Derneği ve Dernek Başkanı Turgay BUCAK koordinatörlüğünde Nevvar Salih İşgören Aşcılık Meslek Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanacaktır.), Enginarlı Pilav(İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Aşçılar Derneği ve Dernek Başkanı Turgay BUCAK işbirliğinde hazırlanacaktır.), İzmir Lokması (İzmir Ticaret Odası tarafından ikram edilecektir.), yine Simit Dünyasının ikramı İzmir Gevreği konuklara sunulacaktır.
Ayrıca Açılış Programı kapsamında; Dokuz Eylül Üniversitesi Arş. Gör. Şef Şeyma ANDAŞ ve Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Gözde TÜRKÖZ BAKIRCI koordinatörlüğünde Adıyaman Yöresinin Gül Şerbeti ve İzmir’in Mirası Sübye Sunumu, Eğitmen Şef Erinç Mert ÇELİK ve İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Betül ÖZTÜRK koordinatörlüğünde Soğuk Çorba ve Ekmek Sunumu, Öğr. Gör. Onur ÖZDEN, Öğr. Gör. Burcu KAYA ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Program Öğrencileri tarafından hazırlanan Vişne Şerbeti ve Mastabe Sunumu
İzmir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Osmanlı Şerbetleri Sunumu ve
1924 Gönen tarafından Türk Kahvesi Sunumu yapılacaktır.
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası aşağıdaki etkinliklerle hafta boyunca devam edecektir.
23 Mayıs 2023 Salı
- Türk Mutfağı Menu Sunumu
Şef Denizhan DAĞDELEN ve IEU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri ile
(Bu sunum tüm akademik idari personele açık olacaktır)
Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsü Cam Uygulama Restoranı
Saat:12.15-13.30
Konferans: “Türk Mutfağının Sürdürülebilirliği”
Konuşmacı: Osman SERİM Yiyecek/İçecek Danışmanı - Yaşar Üniversitesi
İkram
Yer: Yaşar Üniversitesi Uygulama Mutfağı Bornova
Saat:15.00
24 Mayıs 2023 Çarşamba
Türk Mutfağı Menu Sunumu
Şef Denizhan DAĞDELEN ve IEU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri ile
(Bu sunum tüm akademik ve idari personele açık olacaktır)
Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsü Cam Uygulama Restoranı
Saat:12.15-13.30
İlham Veren Sohbetler: “Gurme, Şef Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN ile İzmir Mutfağı”
Moderatör: Öğr. Gör. Görkem GİRGİN
Konuşmacı: Ahmet GÜZELYAĞDÖKEN-Gurme Şef
Yer : Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Konferans Salonu
Saat:15.00
25 Mayıs 2023 Perşembe
- Osmanlı Şerbetleri Tanıtım Videosu
“Asırlık Bir Lezzetten Geleneksel Bir Tutkuya” Türk Kahvesi ve Şerbet Sunumu
Konferans: “Atıksız Mutfak”
Konuşmacı: Araş. Gör. Begüm PELEK - Kâtip Çelebi Üniversitesi
İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Konseri
Osmanlı Şerbetleri İkramı
Yer: İzmir Olgunlaşma Enstitüsü
Kültür Mah. Şevket Özçelik Sok.No:24 Alsancak
Saat:14.00 – 15.30
26 Mayıs 2023 Cuma
- Workshop: “İzmir Lokması” Öğr. Gör. Uğur LOKMAN
Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi; Turizm Fakültesi Eğitim Mutfağı
Tınaztepe Kampüsü
Saat:10.00
- Online Söyleşi:"Yöresel Lezzetlerin Geleneksel Özlerini Koruyarak Modernleştirilmesi"
Konuşmacı/katılımcı: Handan KAYGUSUZER – Yaşar METE
Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi; Turizm Fakültesi Konferans Salonu
Tınaztepe Kampüsü
Saat:11.30
- Atölye Çalışması:
Dünya Mutfağı İzmir’in “Şambali Tatlısı” ve Doğunun Vazgeçilmez Lezzeti “Meyankökü” Şerbeti
Konuk Şef: Yiğit DOYURGAN-Meşhur Hisarönü Şambalicisi
Araş. Gör. Şeyma ANDAŞ
Yer : Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Saat:13.00