Menderes Notion Antik Kenti Kazısı
Menderes Notion Antik Kenti Kazısı
Notion, Türkiye'nin batı kıyısında, günümüz İzmir kentinin 50 km güneyinde yer alan bir Ion kentidir. Kent, antik dönemde önemli bir askeri liman olması yanında yakındaki Kolophon kenti ve Klaros Apollon kutsal alanındaki bilicilik merkezi ile olan güçlü ilişkileri ile de antik dönemin önemli merkezlerinden biridir.
Günümüzde korunmuş haliyle Notion 35 hektarlık (80 dönüm) alana yayılmış ve alçak sur duvarları ile çevrili ızgara planlı bir kenttir. Surlar içinde yer alan önemli binalar arasında Tiyatro, bir Bouleuterion (Meclis Binası), bir Agora (halk meydanı), bir Heroon (kahraman kültü binası) ve küçük bir Athena Tapınağı yer almaktadır. Söz konusu binaların tümü konut alanları ile çevrelenmiştir.
Notion'u detaylı bir şekilde inceleyen ilk modern araştırmacı Karl Schuchhardt'dır. 1987 ve yine sonrasında 1904 yılında Theodor Macridy Notion'da ilk arkeolojik kazıları gerçekleştirmiştir. 1921 yılında Robert Demangel ve Alfred Laumonier liderliğindeki bir Fransız ekibi Notion'da, sadece bir sezon sürecek, yeni bir arkeolojik araştırma ve kazı programı başlatmıştır. 1985-1987 yılları arasında Türk Arkeolog Erol Atalay Notion'da yeni kazı çalışmaları gerçekleştimiştir. Onu, 1994 yılında kentte Efes Arkeoloji Müzesi adına kazılar yapan Mustafa Büyükkolancı takip etmiştir.
2014-2018 yıllarında Notion'da Michigan ve Brown üniversiteleri tarafından ileri düzey bir arkeolojik yüzey araştırması yapılmış ve sonrasında da, 2022 yılında olacak şekilde, Bakanlar Kurulu kararı ile Michigan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Christopher John Ratté başkanlığında kazılar başlanılmıştır.