İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Müzesi Ekim Ayı Sergisi

TAPINAK SUNULARI

Antik Kentlerin pantheon’larına (inanılan tanrıların tümü) bağlı kutsal alanlar dini işlevlerinin yanı sıra, o kentlerin önemli kamusal alanlarıdır. Çeşitli törenlerin, şenliklerin düzenlendiği bu alanlarda açığa çıkarılan bothroslar (çukur); kurban töreni ve sonrasındaki ziyafeti işaret eden çok sayıda kemik ve çanak çömlek parçalarının yanında; takı, bezemeli kap, krem ve koku kabı, fibula, kemer, figürün gibi çok çeşitli sunu nesnelerini de içerebilmektedir.

Sunu nesneleri; sunulduğu kutsal alanın ait olduğu tanrıça ya da tanrının sahip olduğu özelliklere göre şekillenebildiği gibi, günlük yaşamla ilgili de olabilmektedir. Örneğin; Athena’dan kenti korumasını isterken silah, kalkan gibi özel metal nesneler ya da tanrıçayı betimleyen figürin ya da bezemeli kaplar ile birlikte amphora gibi günlük kullanım kapları da tapınağa sunulabilmektedir.

Ekim ayı sergimizle; Hitit Dönemine ait yapı-adak çivileri, Metropolis’ten üzerinde tapınak tasviri bulunan kurşun madalyon, Kyme’den pişmiş toprak tapınak modeli ve Neonteikhos ’tan tapınağa kurban taşıyan figürinleri ziyaretçiyle buluşturuyoruz.