İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Müzesi Eylül Ayı Sergisi

İzmir Müzesi “Görmediklerinizi Göreceksiniz” adlı proje ile, deposunda tutulan eşsiz eserleri sergilemeye başladı. Proje kapsamında her ay farklı bir eser/eser grubu ziyaretçisiyle buluşuyor. Eylül ayı sergisini iki mermer Dionysos heykel başı (biri Ephesos’tan), iki Dionysos figürini (Kyme ve Klazomenai’den) ile Silenos figürü oluşturmaktadır.

Dionysos Kültü

Anadolu’nun ilksel halklarının doğa tanrısı, Helen dünyasında tanrı Zeus ile ölümlü Semele’nin oğlu Dionysos olarak yer bulmuş, Roma kültüründe Bachus adını almıştır. Dionysos; şarabı, eğlenceyi, tiyatroyu, medeniyeti ve barışı temsil eder. Zeus, ölüp yeniden doğan Dionysos’u korumak için bir keçiye dönüştürerek Nysa dağındaki nymphe’lerin arasına yollar. Genç Dionysos Nysa Dağı'nda şarabı icat eder ve baş eğitimcisi Silenos, nymphe ve satyrlerden oluşan alayı ile dünyayı dolaşır. Dionysos adına düzenlenen bağ bozumu şenliklerinde tiyatronun temelinin atıldığına inanılır.

Üzümün, elmanın, incirin bulucusu, ağaçların tanrısı Dionysos’a en çok meyve yetiştiricileri ve çiftçiler tapınırdı. Dionysos genellikle; yanında kendinden geçmiş eşlikçileri (thiasos) ya da satyr (yarı keçi yarı insan orman iyesi) ve nympheler (peri) ile birlikte, sarmaşık ve asma yaprakları arasında, başında asma/sarmaşık çelengi, elinde içki kabı, yanında panter ile betimlenirdi.

Eserler eylül ayı boyunca İzmir Müzesi'nde ziyaret edilebilir.
Roma Dönemi Dionysos (mermer).jpeg