İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Tulumu

İzmir Tulum Peyniri

Tescil No : 1006

Tescil Tarihi : 24.01.2022

Başvuru No : C2010/030

Başvuru Tarihi : 15.06.2010

Coğrafi İşaretin Adı : İzmir Tulum Peyniri

Ürünün Adı : Peynir

Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti

Tescil Ettiren : İzmir Ticaret Odası

Tescil Ettirenin Adresi : Atatürk Caddesi No:126 Pasaport Alsancak İZMİR

Coğrafi Sınırı : Aydın, Balıkesir, İzmir ve Manisa illeri

Kullanım Biçimi : İzmir Tulum Peyniri ibaresi, aşağıda verilen logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, İzmir Tulum Peyniri ibaresi, logosu ve mahreç işareti amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.


Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

İzmir Tulum Peyniri; Aydın, Balıkesir, İzmir ve Manisa illerinde yetişen hayvanlardan elde edilen ve %50 koyun, %25 keçi ile %25 inek sütü kullanılarak yöreye özgü metotla göre üretilip en az 4 ay süre ile olgunlaştırılan peynirdir.

Geçmişi eskiye dayanan İzmir Tulum Peynirinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

İzmir Tulum Peynirinin ayırt edici özellikleri aşağıdaki gibidir.

* Nohut büyüklüğünde teleme kırma,

* Telemeyi baskıdan sonra blok halinde kesme,

* Renk oluşumunu sağlamak için belli aralıklarda ters yüz edilerek 4-5 saat bekletme,

* Blok halindeki kalıpların kuşgözü büyüklüğünde tuz ile ovularak tuzlandığı kuru tuzlama yöntemini uygulama,

* Peyniri 5,00-5,20 pH’a kadar bekletme,

* Olgunlaştırmayı bloklar halinde teneke ambalajlar içerisinde yapma,

* Olgunlaşma sırasında tuz ilavesi olmayıp sadece tenekelerin ters yüz edilmesi,

* Ürünün tenekede kalıplar halinde olması,

* Ağızda buruk bir tat bırakması.

Ocak ilâ haziran aylarında temin edilen sütlerden üretilen İzmir Tulum Peynirinin üretiminde kullanılan ve %70-80 oranında merada otlatılan keçi ve koyunların sütünde, coğrafyanın bitki örtüsünün karakteristik uçucu fenolik bileşenleri ve özellikle de kekik kaynaklı uçucu yağ asitleri bulunur. Keçi ve koyunlar, mikroflorayı oluşturan ve gerek toplam fenolik madde miktarını gerekse her bitkiye göre değişken fenolik madde miktarını fazlasıyla içeren adaçayı, anason, ıhlamur, defne, melisa, nane, reyhan, rezene ve kuzukulağı gibi bitkileri de tüketir. Bu bitkilerde yoğun olarak bulunan flavonoidlerden kuersetin ile kaempferolce, p-kresol protokateşinik asit, kafeik asit, klorojenik asit, sirinjik asit, gallık asit, kateşin, epikateşinik asit ve ferulik asitin fenolik asitleri İzmir Tulum Peynirinin aroma kazanmasında etkilidir. Ayrıca keçi ve koyun sütü doğası gereği fenil alanin ve methionin amino asitlerince de zengin olup değişik mekanizmalarla yine bir fenolik madde olan hidroksi benzoik asit de doğal yolla oluşur. Fenolik maddeler sayesinde ürünün tüketilmesiyle ağızda buruk bir tat oluşturur. Aynı fenolik maddeler inek sütlerinde daha az düzeyde olmak üzere mevcuttur. İzmir Tulum Peyniri kremsi sarı renkte ve yarı sert olup kırılgan bir yapıya ve homojen gözeneklere sahiptir.



Kaynak: www.turkpatent.gov.tr