İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Mutfak Kültürü Ve Coğrafi İşaretli Ürünler Çalıştayı

“İzmir Mutfak Kültürü Ve Coğrafi İşaretli Ürünler Çalıştayı”

Bilindiği üzere yöresel değerler,  turistlerin destinasyon  tercihlerini  etkilemektedir. Kendi yaşadıkları coğrafyadan farklı yerlere seyahat eden insanlar artık, gezip gördükleri yerlerin yanında o bölgenin kültürü ile tanışmak ve yerel lezzetlerinden de tatmak istemektedirler. Bu nedenle son yıllarda gastronomi turizmi önem kazanmış ve tüm dünyada hızla büyüyen, çekici bir destinasyon unsuru haline gelmiştir.

Bu değerlerin tanıtılması ve tescil edilmesi ise onların korunması için önemlidir. Coğrafi işaretli ürünlerin, tescil edilmesinin yanı sıra yiyecek içecek işletmelerinde sunulması ise destinasyonun imajını artırarak  ekonomik  kalkınmasını  sağlayacaktır.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 11 Kasım 2021 tarihinde Balçova Termal Otel’de “İzmir Mutfak Kültürü ve Coğrafi İşaretli Ürünler Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir. Çalıştayın öncelikli hedefi, İzmir’e özgü coğrafi işaret alabilecek yerel yemeklerin tespit edilmesi olmuştur. Böylece İzmir mutfak kültürünün ve yemek çeşitlerinin tanıtılması ve gastronominin turizm alanında daha fazla yer edinmesi sağlanacaktır.

Bu bağlamda; İzmir’in Gastronomi Turizminin Geliştirilmesi ve Potansiyellerinin Değerlendirilmesi, Çorbalar ve Şerbetler, Otlar-Sebzeler ve Zeytinyağlılar, Etler ve Deniz Ürünleri, Hamur İşleri ve Tatlılar ile Sokak Lezzetleri başlıklarından oluşturulan çalışma masalarında, coğrafi işaret alabilecek yerel yemekler konusunun kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma masalarında moderatör yönetiminde, bazı soru formları ile ele alınarak olan konu başlıkları, belirlenen süre içerisinde tartışılmış, sonuçlar raportörler tarafından kayda geçirilmiştir. Tüm masalardan çıkan sonuçlar, ayrı bir oturumla değerlendirilmiştir.

Çalıştayın amacı, İzmir mutfak kültürünün ana hatlarının belirlenmesi, İzmir mutfağının ulusal ve uluslararası düzlemde tanıtılması, unutulmaya yüz tutmuş ürünlerin gelenekleri korunarak devamlılığının sağlanması ve coğrafi işaret alabilecek İzmir mutfağına özgü gastronomik ürünlerin belirlenmesi ve tescil çalışmalarının başlatılmasıdır.

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kaan ERGE’nin Genel Moderatörlük görevini yaptığı çalıştayda, her bir masanın moderatörlüğü üniversitelerimizin konusunda uzman isimleri tarafından yürütülmüştür. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesinden Doç.Dr.Işıl Özgen ve  Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünden Doç.Dr. Gözde Türköz Bakırcı, Yaşar Üniversitesi  Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünden  Doç.Dr. Seda Genç, İzmir Aşçılar Dernek Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak , Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği  Bölümünden  Dr.Öğr.Üyesi Fahri Yemişçioğlu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünden Doç.Dr. Onur Görkem çalıştay çalışma masalarını yönetmişlerdir.

Açılış konuşmaları İzmir Vali yardımcısı, Fatih KIZILTOPRAK, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen KAYA,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat KARAÇANTA, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu KESTELLİ ve İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün SOYER, tarafından yapılmıştır.

Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Sunumları ise;  Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı  Pınar NACAK, Mutfak Araştırmacısı ve Yazar Dt. M. Ragıp GÜZELBEY (Gaziantep örneklemesini anlatmıştır.) ve İzmir Ticaret Odası Uzmanı Şebnem BORANtarafından gerçekleştirilmiştir.

Üniversiteler, Belediyeler, Ticaret Odaları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile ilgili Meslek Odaları, ilçe temsilcileri,  STK’lar ve gastronomi konusunda usta isimler ve yeme-içme işletme sahiplerinin davetli olduğu çalıştayın sonuç bildirisi kamu ile paylaşılacaktır.


  • IMG_3180.JPG
  • IMG_3188.JPG
  • IMG_3190.JPG
  • IMG_3197.JPG
  • IMG_3221.JPG
  • IMG_3241.JPG
  • IMG_3298.JPG
  • IMG_3329.JPG
  • IMG_3337.JPG
  • IMG_3388.JPG
  • IMG_3398.JPG
  • IMG_3400.JPG