İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bornova Kınalı Bamyası

Coğrafi İşaretin Adı: Bornova Kınalı Bamyası

Tescil Tarihi: 27.10.2020

Başvuru Tarihi: 13.02.2019

Ürün / Ürün Grubu: Bamya / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe adı

Tescil Ettiren: Bornova Belediyesi

Coğrafi Sınır: İzmir ili Bornova, Urla, Çeşme, Karaburun, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Torbalı, Menderes ve Seferihisar ilçeleri

Kullanım Biçimi: Bornova Kınalı Bamyası ibareli aşağıda tanımlanan logo ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Bornova Kınalı Bamyası ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Bornova Kınalı Bamyası adını, meyve ve meyve sapında bulunan düzensiz kırmızı renklenmeden alır.

Bornova Kınalı Bamyası meyvelerinin sapa bağlandığı kısımda ve meyve sapının üzerinde düzensiz lekeler şeklinde kırmızı renklenme meydana gelir. Antosiyan pigmentinin neden olduğu bu kırmızı renklenme meyvenin güneş görmesi ile doğrudan ilişkilidir. Kırmızı renklenme, güneş ışığını fazla alan meyvelerde daha yoğun, az alan meyvelerde daha az olur.

Bornova Kınalı Bamyasının meyvelerdekine benzer kırmızı renklenme; bitki gövdesinde, boğumlarında, palmatifit yapıdaki yapraklarda, yaprak sapında ve yaprak damarlarında da görülür.

Bornova Kınalı Bamyası bitkileri oldukça güçlüdür. Bitki yeterince alan bulduğu ve iyi beslendiği durumda 5-6 adet yan dala sahip olabilir ve yaklaşık 3 metre boya ulaşabilir. Bu özellik, Bornova Kınalı Bamyasını diğer yörelerde yetiştirilen yerel ve ticari çeşitlerden ayıran önemli bir özelliktir.

Bornova Kınalı Bamyası meyveleri, taze tüketimlerinin yanı sıra konserve yapımı için de son derece uygundur. Konserve suyuna meyve parçaları ve çekirdek bırakmaz. Ayrıca halk arasında sümüksü madde olarak bilinen, asidik polisakkaridlerin konserve suyunu bulandırması durumu Bornova Kınalı Bamyası konservesinde gözlenmez.

Bornova Kınalı Bamyasının meyveleri haziran ayının ikinci yarısından itibaren hasat edilebilir. Diğer ticari ve yöresel çeşitlere ulaşmanın mümkün olmadığı bu erken dönemde, Bornova Kınalı Bamyası yöre çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı olmaktadır