İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Çeşme Kavunu

Coğrafi İşaretin Adı: Çeşme Kavunu

Tescil Tarihi:
20.01.2021

Başvuru Tarihi: 18.05.2016

Ürün / Ürün Grubu: Kavun / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe adı

Tescil Ettiren: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Coğrafi Sınır: İzmir ili Çeşme ilçesinin Ovacık ve Çiftlikköy’ü ile Urla ilçesinin Nohutalan, Zeytineli, Birgi ve Barbaros köyleri.

Kullanım Biçimi: Çeşme Kavunu ibaresi ve menşe adı amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında Çeşme Kavunu ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Çeşme Yarımadasında geleneksel olarak üretilen ve tüketiciler tarafından aranan tatlı ve aromalı meşhur bir kavundur. Günümüzdeki üretimi, üreticilerin kendi ürettikleri kavun meyvelerinden aldıkları tohumlar ile gerçekleştirilir. Çeşme Kavunu meyvesinin en önemli ayırt edici özelliği çok tatlı, sulu ve kendine has bir aroması olmasıdır.

Erkencidir. Depolamaya uygundur. Taze tüketilen bir meyve olmakla birlikte uygun koşullarda 6 aydan daha fazla dayanıklılığı olduğu için yörede askı kavunu olarak da adlandırılır.

Çeşme Yarımadasının sayılı tarım ürünleri arasında yer alan Çeşme Kavunu yetiştiği coğrafyanın ılık/sıcak iklimine uyum sağlamıştır. Tuzlu ve kurak koşullara dayanıklıdır. Denize 10 m yakınlıktaki tarlalarda bile yetişir.

Bitki kökü daima taban suyu ile buluşur.

Tohum Özellikleri:

Çeşme Kavunu tohumları uzun, oval-elips şekilli, sarı ve koyu sarı renklidir. 1 gramlık tohum grubunda 20- 50 adet tohum bulunur. Canlılıklarını normal koşullarda 5-8 yıl muhafaza ederler.

Meyve Özellikleri:

Çeşme Kavunu meyveleri yuvarlağa yakın (hafif basık, meyve çiçek ucu düz) ve küçüktür. Olgun meyvede dış meyve kabuğu zemin rengi kanarya sarısı olup üzerinde değişik düzeylerde nefti yeşil noktasal ve kırçıllı seyrek dağılım gösterir. Meyve üzerinde meyve boyuna çok yüzeysel oluklar mevcuttur. En önemli özelliği de çiçek burnu ucunda “ayna” ya da “mühür” olarak adlandırılan yapının bulunmasıdır.