İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kuzey Ege Zeytinyağları

Coğrafi İşaretin Adı: Kuzey Ege Zeytinyağları

Ürünün Adı: Natürel Sızma Zeytinyağı

Başvuru Tarihi: 16.12.2016

Tescil Tarihi: 14.11.2018

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Tescil Ettiren: S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

Coğrafi Sınırı: Kazdağları ve Madra ile çevrelenen; Ezine, Ayvacık (Küçükkuyu); Edremit (Altınoluk), Havran, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık (Altınova), Dikili, Bergama (Zeytindağ) ve Aliağa-Şakran’ı kapsayan bölgedir.

Kullanım Biçimi: Etiketleme

  

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Ürün Tanımı: Orijinin Edremit olduğu bilinen Ayvalık (Edremit Yağlık) zeytin çeşidinden elde edilen natürel sızma zeytinyağıdır.

Ayırt Edici Özellikler: Tanımı yapılan yörede yetişen, orijinin Edremit olduğu bilinen Ayvalık (Edremit Yağlık) zeytin çeşidinden elde edilir.

Duyusal Özellikleri: Badem, elma, çiçekler, çimen, yeşil, yeşilimsi meyvemsi, zeytin yaprağı, olgun meyvemsi, yumuşak meyvemsi ve domates olarak tanımlanan meyvemsilik özelliklerinden en az birini düşük veya orta şiddette içeren dilde hoşa giden tatlımsı his bırakır. Düşük ve orta şiddette acılık ve yakıcılık içerir. Hafif akıcı ve genel olarak su gibi diye tanımlanan karakteristik hisse sahiptir.

Diğer Özellikler:

Sadece tanımı yapılan yörede yetişen Ayvalık (Edremit Yağlık) zeytin çeşidinden elde edilebilir. Ürün, ayırt edici özelliklerini, bu yörenin coğrafi yapısı ve iklimi, toprak yapısı gibi kendine has unsurlarından alır. Yörenin, zeytin tarımında zararlı olabilecek hâkim rüzgârlardan bölge zeytinliklerini koruyan Kazdağları, Madra gibi dağlarla çevrilmesi, Edremit Körfezi’nden ve Kuzey Ege Denizi’nden esen nemli imbat rüzgârlarının dağlardaki yüksek ve zengin bitki örtüsünün oluşturduğu oksijenle harmanlanıp zeytin ağaçları üzerini adeta bir buğu ile kaplaması, zeytinlerin zarar görmemesini sağlar. Yöre civar dağların zengin orman ve bitki örtüsünden ve Marmara Bölgesi ikliminden etkilenmekte olup yıllık yağış miktarı 600-700 mm arasında değişiklik göstermektedir. Yine bölge topraklarının Akdeniz toprağı karakterinde oluşu önem taşımaktadır.

Bölgede yetişen zeytin ağaçları iyi bakım şartlarında kuvvetli gelişime sahip olup, yaprak şekli uzun-dar eliptik ve genellikle asimetriktir. Meyve büyüklüğü orta olup, yuvarlağa yakın, silindirik şekildedir. Et oranı %85, çekirdek oranı ise % 15’dir. Orta derecede periyodisite göstermektedir. Mayıs ayı çiçek açma Haziran ayı ise meyve bağlama dönemidir. Kuzey Ege zeytinyağlarının, diğer bölgelerde üretilen zeytinyağlarına göre ayırt edici özelliği; Stigmasterol, D5,24-Stigmastadienol, D5-Avenosterol, Toplam Sterol, C17:0 değerleridir. Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen Ayvalık/Edremit türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarına göre ise ayırt edici özelliği; Stigmasterol, D5,24- stigmastadienol, D5-avenosterol ve sitosterol değerleridir


https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/