İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kavacık Üzümü

Coğrafi İşaretin Adı: Kavacık Üzümü

Ürün/Ürün Grubu: Sofralık Üzüm / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

Başvuru Tarihi:06.04.2018

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe adı

Başvuru Yapan: Karabağlar Belediyesi

Coğrafi Sınır: İzmir ili Karabağlar ilçesi Kavacık Köyü

Kullanım Biçimi: Kavacık Üzümü ibaresi ve menşe adı amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kavacık Üzümü ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Kızıldağlar üzerinde ve denizden yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Kavacık Köyünde yetişen Kavacık Üzümünün kendine has lezzeti, burukluk oluşturmayan ve sevilerek tüketilen tadı; Akdeniz ikliminin yanında bu bölgenin sahip olduğu yükselti ve denize yakınlığından kaynaklanır. Kavacık Üzümü, tane ağırlığı 4,85-6,14 g, salkım ağırlığı 800-1000 g, mor-siyah renkte, parlak görünümlü, iri taneli, kalın kabuklu, uygun muhafaza koşullarında dayanıklılığı yüksek olan sofralık bir üzümdür. Kavacık Üzümü Vitis vinifera L. “Alphonse Lavallée” kültivarının yetiştirilmesi ile üretilir. Kavacık Üzümünün elde edildiği asma bitkisi erkencidir ve erken olgunlaşmasına karşın uzun süre bozulmadan kalabilir. Kavacık Üzümünün şekli basık yuvarlaktır ve 2-3 adet arasında çekirdeğe sahip taneleri vardır. Kanatlı konik yapıda iri salkımları (800-1000 g) olan Kavacık Üzümünün budaması kısa (2-3 gözden) yapılır. Kavacık Köyünde üzümlerin klasik sistemde (goble sistemi) yer bağları şeklinde geleneksel olarak yetiştirilmesi bu çeşide renk, kalite ve aroma özelliklerini kazandırır. Kavacık Üzümünün ayırt edici özelliklerinden biri de fenolik madde miktarıdır. Kavacık Üzümünde toplam fenolik madde 547-786 ppm arasında değişir.


https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/