SELLUKA PLAKETİ ve BELGESİ
Selluka Plaketi ve Belgesi Projesi ile Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı içinde bulunan “Lokanta/Restoran”, “Ayaküstü Lezzetler” ve “Gıda Ürünleri Satan İşletmeler”in Yöresel Lezzet, Servis Kalitesi, Memnuniyet ve Gastronomik Değer vb. kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve neticesinde uygun görülen işletmelere gıda güvenliği kapsamında “Selluka Belgesi ve Plaketi” verilmesi hedeflenmiştir.
Bu çerçevede “Tarihi Kemeraltı Bölgesinin Gastronomik Değerlerinin Belirlenmesi ve Tanıtılması Eylem Kurulunun Kuruluşu, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge”; “Selluka Belgesi/Plaket Verme Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” ile inceleme ve değerlendirmeye yönelik formlar ve Resmi Kontrol Rapor belgesi hazırlanmış ve nihayetinde de Valiliğimiz onayı alınmıştır.
NEDEN SELLUKA ÖDÜLÜ?
Bilindiği gibi ülkemizdeki gıda denetim sistemi; mevzuatta belirlenen koşulların sağlanıp sağlanmadığının tespiti ve gerektiğinde yasal yaptırımlarla ve önlemlerle bu koşulların karşılanmasını sağlayarak tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşmasını amaçlamaktadır.
Ancak, mevzuattaki kriterleri özenle uygulayan ve sürdürülebilir hale getirerek gıda güvenliğine üst düzeyde önem veren işletmelerin, ödüllendirmesi ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır.
Bu projenin temel amaçlarından biri de gıda sektöründe Yöresel Lezzet, Servis Kalitesi, Memnuniyet ve Gastronomik Değer vb.kriterleri arttırmak, işletmeler arasında daha iyiye yönelmek amacıyla bir rekabet ortamı ve farkındalık yaratmaktır.
KİMLER BASVURABİLİR?
Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanında faaliyet gösteren ve ön koşul olarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve buna bağlı yönetmeliklerin gerekliliğini sağlayan Lokanta, Ayaküstü Lezzet Mekanları ve Gastronomi ürünleri satan işyerleri başvuruda bulunabilir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Başvurular doğrudan aşağıda adresi belirtilen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bir başvuru dilekçesi ile yapılır. Dilekçe örneği İl Küğltür ve Turizm Müdürlüğünden temin edilebilinir.
Akdeniz Mah. 1344 Sok. N0:2 Pasaport, Konak, İZMİR
Tel:232.483 51 17
Yetkili Kişiler:
Başak AYGÜL
Aydın ÇAVDAR
Gülen KORK
Kaan ERGE
DEĞERLENDİRME
Plaket/Belge almak üzere, İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Bürosuna başvuran işyerleri, kurul adına görevlendirilen komisyon tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirilecektir.
Değerlendirme Komisyonu; resmi kurum ve kuruluşlar, Üniversiteler ve STK’lar tarafından oluşmaktadır. Komisyon, yaptığı denetimde belirlenen kriterlerin karşılanması durumunda, bir selluka, iki selluka ve üç sellukaya sahip ödülün oy birliği ile verilmesine karar verecektir.
Bu bağlamda Selluka Plaketi/Belgesi projesi; tarafsızlık ilkesi ile, resmi otorite tarafından uygulanan, hiçbir parasal karşılığı olmayan, menfaat gütmeyen, kapsamlı ve objektif bir projedir.
NEDEN SELLUKA ?
Akdeniz ve Ege’ye özgü olan ve eski İzmir evlerinin vazgeçilmez sarıcı bitkilerinden Selluka, Vigna caracalla, eflatunlu beyazlı narin çiçekleriyle dünyanın en değerli ve gösterişli sarmaşık türüdür. Çok eskiden beri müstakil ve bahçeli İzmir evlerinin süsü olan bu çiçek İzmir’in rengi ve kokusudur.
SELLUKA BELGESİNE SAHİP OLMANIN SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR NELERDİR?
1- Öncelikle Selluka Ödülü/Belgesi’ne sahip olan işletmelerin, başta Valiliğimiz olmak üzere, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile özel kuruluşlar ve STK’ların internet sayfalarında, çeşitli gazete ve özellikle gastronomi dergilerinde, yurt içi ve yurt dışındaki sanal platformlarda, fuarlarda ücretsiz reklam ve tanıtım yapılması yoluyla tüm Türkiye ve yurtdışına tanıtılması sağlanacaktır.
2- Özellikle Gastronomi alanında TÜRSAB’a bağlı faaliyet gösteren acentalara bildirilecek ve gelen yerli ve yabancı turistlerin öncelikle bu işletmeleri tercih etmeleri gerektiği belirtilecektir.
3-Selluka Belgesi sahibi olmak işletmelerin öncelikle gastronomi turlarında mutlaka uğranılması ve yerel lezzetlerinin tadılması gerektiğini belirtir bir gösterge olacaktır.
4- Özellikle gastronomiye yönelik yapılan aplikasyon haritalarında izlenecek rotalara Selluka Belgeli işletmelerin işlenmesi sağlanacaktır.
5- Türk Mutfağının lezzet, güvenilirlik ve memnuniyet verici özelliklerini taşımaya hak kazanan bu işletmeler Türk Mutfağı elçileri olarak ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılacaktır.
6- Marka olmada kolaylık sağlayacaktır.
7- Selluka Ödülü/Belgesi, Kemeraltı Bölgesinin ülkemize ve tüm dünyaya tanıtımının yapılması yoluyla ziyaretçi sayısını arttıracak, böylelikle işletmelerin daha fazla kazanmasına vesile olacaktır.