İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Devlet Opera ve Balesi, V. MURAD balesinin İzmir Prömiyerini gerçekleştiriyor

V. MURAD balesi 12 Ekim’de

Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde…

İzmir Devlet Opera ve Balesi, 12 Ekim 2019 Cumartesi günü saat 20.00’da

V. MURAD balesinin İzmir Prömiyerini gerçekleştiriyor.

2019-2020 temsil sezonunun ilk prömiyeri olan V. Murad balesi; müzik tarihçisi, besteci ve orkestra şefi Emre Aracı tarafından projelendirildi. Eser, V. Murad’ın bestelerinin yanı sıra o dönem saray çevresinden müzisyenlerin besteleri ile oluşturuldu.

V. Murad balesinde dans dili kullanılarak Osmanlı İmparatorluğu’nun en kısa süre tahtta kalan padişahı V. Murad’ın yaşamı, hayalleri ve korkuları anlatılmakta. Eserin müzik düzenlemeleri Emre Aracı ve Bujor Hoinic tarafından yapıldı. Koreografisi Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a ait. V. Murad İzmir’de şef Tulio Gagliardo yönetiminde sunulacak. Eserin dekor ve kostümleri Savaş Camgöz tarafından tasarlandı. Işık tasarımcılığını Fuat Gök, video prodüksiyon tasarımları da Ahmet Şeren yaptı. Başlıca rolleri; Boğaçhan Bozcaada, Doruk Demirdirek, Çağın Hazar Özideş, Dolun Doyran, Yiğit Erhan, Sertan Yetkinoğlu, Burcu Olguner, Sülün Duyulur, Oben Yıldırım,

Aslı Çilek, Çisil Bozcaada, Hülya Susurluk, Gülfem İncecik Özcan, Neslihan Mert Kılıç, Esra Bilgilioğlu paylaşıyorlar. 

V. Murad balesi, Türk bale tarihinde, kendi el yazması besteleri kullanılarak bir padişahın hayatına göndermeler yapan ilk eserdir. Dekor ve kostümleri dönemsel estetik gözetilerek hazırlanmış; Dolmabahçe Saray Tiyatrosu, Çırağan Sarayı’nın Rıhtım Kapısı, Sultan Abdülaziz’in Saltanat Kayığı gösterinin asal unsurları arasında yer almıştır.

V. Murad, çocukluğu ve ilk gençliğinde babası Sultan Abdülmecid’in özel ilgisi ile yetişmiş, o dönem İstanbul’a gelen yabancı opera bale topluluklarının gösterilerini izleme imkanı bulmuştur. Batıcı görüşleri öne çıkmış, sanatın çeşitli disiplinlerine özellikle de müziğe olan ilgisi onu ayrıcalıklı konuma taşımıştır. Taht kavgalarında, döneme özgü savrulmalardan büyük zarar görmüş, padişah olarak tahtta yalnızca üç ay kalabilen V. Murad, II. Abdülhamid’in tahta çıkmasının ardından 28 yıl Çırağan Sarayı’nda tutsak olarak kalmış, orada ölmüştür. Tutsak olduğu süreyi, edindiği piyanosu ile besteler yaparak ve aile fertlerine resitaller yaparak dolduran V. Murad, 30 Mayıs ile 31 Ağustos 1876 tarihleri arasında Osmanlı tahtında oturmuştur.

V. Murad, ilk kez 3 Mayıs 2012 tarihinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. 

V. Murad balesi, 12 Ekim’deki prömiyerin ardından; 15, 17 ve 19 Ekim, 25, 28 ve 30 Kasım ile 3 Aralık 2019 tarihlerinde İzmirlilerin izlenimine sunulacak. 

  • izmirdob-v.murad-(c)timurvarlikli (2).jpg
  • izmirdob-v.murad-(c)timurvarlikli (4).jpg
  • izmirdob-v.murad-(c)timurvarlikli (6).jpg