İZMİR DEVLET OPERA VE BALESİ
2017-2018 SANAT SEZONU
MART 2018 TEMSİL PROGRAMI
DON GIOVANNI, Opera, 2 Perde - 10,13 Mart 2018, 20.00, Elhamra Sahnesi
Dünya müzik tarihinin gelmiş geçmiş en büyük dehası Alman besteci Mozart’ın Don Giovanni adlı operası, İspanyol şair-oyun yazarı Tirso de Molina‘nın halk masalından oyunlaştırdığı Don Juan adlı eserden alınarak İtalyan Lorenzo Da Ponte tarafından librettosu hazırlanmıştır.
Rejisör Can El;Eserin özüne zarar vermeden, günümüz toplumunda klişeleşmiş tipleri esas aldığını, rejiyi bunun üzerine kurguladığını, esere; yeni bir fikirle yaklaşarak sadece kostüm ve dekoru değil, oyunu tümüyle yenileştirdiğini vurgulayarak; Leporello’yu ana karakter seçip, diğer rolleri onun kişilik bölünmeleri olarak tasarladığını, dekoru on sekizinci yüzyıl yerine günümüz alışveriş merkezinde sunmayı tercih ettiğini belirtti.
Don Giovanni İzmir’de orkestra şefi Naci Özgüç yönetiminde, M. Can El’in rejisi ile sahneleniyor. Dekorları Tayfun Çebi, kostümleri Gülay Korkut Dinç tarafından tasarlanan eser için koro şefliğini Costantino Petridis, ışık tasarımcılığını Müfit Özbek üstlendi. Koreografisi Şebnem Şenel, video tasarımları ise Ahmet Şeren’e ait.
Don Giovanni operasında solo rolleri; İnanç Makinel, Cengiz Sayın, Hasan Alptekin, Murat Duyan, Doğukan Özkan, Özlem Ateş Aksungur, Birgül Su Ariç, Filiz Güneş, Sevinç Demirağ, Beril El, Burcu Sayın, Erdem Erdoğan, Barış Yanç, Şeniz Çimen, Melisa Kılıç, Ayşe Özmen, Alparslan Mater, Soner Yıldırım, Nejad Beğde, Cihan Özmen, Gökhan Varkan dönüşümlü olarak üstleniyorlar.
17. yüzyılda İspanya’nın Sevil kentinde geçen Don Giovanni operasının konusu şöyle: Don Giovanni, varsıllığı ve asaletinin sağladığı ayrıcalığı kullanarak, bir kadına ilgi duymak yerine karşılaştığı tüm kadınlara ilgi duymakta, kadınları uşağı Leporello’nun da yardımıyla ağına düşürmektedir… Donna Elvira’dan ayrıldıktan sonra, bu kez Donna Anna’yı elde etmek üzere kadının evine girer. Donna Anna’nın çığlıkları üzerine kızının yardımına koşan baba Don Pedro’yu öldürerek kaçan Don Giovanni, sonrasında arsızlığını sürdürecek, sonuçta hak ettiği cezayı bulacaktır.
Dünyada ilk kez 29 Ekim 1787, Prag’da, ülkemizde ilk kez 1955-56 sezonunda Ankara’da sahnelenen Don Giovanni, İzmir’de ilk kez 26 Aralık 1998’de sahnelenmiş, İzmirli sanatseverlerce büyük ilgi ve beğeni ile karşılanmıştı.
Don Giovanni, 10,13 Mart tarihlerinde Elhamra Sahnesinde İzmirli opera severlere sunulacak.
HEKİMOĞLU,Opera, 2 Perde - 6,8 Mart 2018, 20.00, Elhamra Sahnesi
Ulusal opera repertuvarımızda önemli bir yeri olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan bir eşkıya öyküsünün anlatıldığı Hekimoğlu operası, destansı diliyle ve o dönemin toplumsal yapısını öne çıkaran kostüm ve dekorları ile bizden bir eser.
Librettosu Bertan Rona tarafından yazılan iki perdelik eserin orkestra şefliğini eserin bestecisi Tolga Taviş ile Tulio Gagliardo dönüşümlü olarak üstleniyorlar.
Figen Ayhan Karakelle tarafından sahneye konan eserin dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya, kostüm tasarımı Gizem Betil’e, ışık tasarımı H. Oktay Kanca ve Atalay Çınar’a ait. Eserin koro şefi ise Ahmet Kahyaoğlu.
Solistler; Hekimoğlu Oben Bostancı, Serkan Taylan, Narin Sevinç Demirağ, Filiz Güneş, Derya Gürlük, Dadyan Efendi Doğukan Özkan, Teyfik Rodos, Esma Ana Nurgün Baburhan, Başak Karataş, Evrim Özülgen, Sefer Ağa Nejat Beğde, Eray Kocatürk, Muhtar Murat Duyan, Cihan Özmen, A.Osman Mehmet Alp Özkazanç, Kaner Sümer, Mümtaz Suhan Arslan ve Gökhan Varkan dönüşümlü olarak paylaşıyorlar.
Bir Karadeniz köyünde; küçük yaşta babası öldürülmüş olan Hekimoğlu İbrahim, Sefer Ağa’nın koruması altında büyümüştür. Hekimoğlu küçükken fark etmese de köydeki dedikodularda; Hekimoğlu İbrahim’in babasının Sefer Ağa tarafından öldürtüldüğü dilden dile dolaşmaktadır. İbrahim büyüyünce bu dedikodulardan rahatsız olmasına rağmen, Sefer Ağa’nın kızı Narin’le olan gönül bağı nedeniyle rahatsızlığını gizlemeyi yeğler…
14 Mart 2017 tarihinde İzmir prömiyeri gerçekleştirilen Hekimoğlu operası İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından 6,8 Mart tarihlerinde İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
ÇAKIRCALI EFE,Dans Tiyatrosu, 2 Perde - 1,3 Mart 2018, 20.00-15.00, Elhamra Sahnesi
Yaşar Kemal’in eserinden uyarlanan ve Yekta Oktay’ın sahneye koyduğu eserde; Çakırcalı’yı öldüren müfrezenin kumandanı Albay Rüştü Kobaş’la yapılan bir röportajın ışığında, Çakırcalı Mehmet Efe’nin çocukluğundan ölümüne uzanan kesintiler yer almakta.
Çakırcalı Efe’nin müzikleri Cem İdiz’e, koreografi ve rejisi İhsan Bengier’e, librettosu Ebru Saçar’a, dekor ve kostümü Gürcan Kubilay’a ve ışıkları Müfit Özbek’e ait.
2012 yılından itibaren İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde sahneye konulan ve her temsilde kapalı gişe olarak sahnelenen “Çakırcalı Efe” dans tiyatrosu 1 Mart Perşembe saat 20.00’de ve 3 Mart Cumartesi saat 15.00’de İzmir DOB Elhamra Sahnesinde olacak.
SİHİRLİ DÜNYA, Müzikli Çocuk Oyunu, 1 Perde - 2,12 Mart 2018, 11.00, Elhamra Sahnesi
İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin tek perdelik müzikli çocuk oyunu Sihirli Dünya’nın yazarı ve yönetmeni Haldun Özörten, Sihirli Dünya’yı şu şekilde tarif ediyor;
“Çocuklar arasında yapılan bir araştırmaya göre, sihir nedir diye sorulduğunda, çocukların büyük bir bölümü, sihri onlara mutluluk verecek, bilinmeyen bir dünya olarak tarif etmişler. Bu tanımdan yola çıkarak çocukların bilmedikleri onları mutlu edecek sihirli bir dünya anlatmaya karar verdik. Aslında hepimizin gerek neşeli gerek üzgün anlarımızda bazen de hiçbir şey düşünmeden ziyaret ettiğimiz bir sihirli dünya bu. Müzik hepimizin hayatında bir şekilde vardır. Amacımız çocuklarımıza çoksesli müziği tanıtarak, evrensel müziği, operayı, baleyi sevdirmek, operanın, balenin ve klasik müziğin sihirli dünyasını anlatmaya çalışmak, çocuklarımızın o pırıl pırıl beyinlerinde evrensel müziğin ne olduğu ve nasıl sihirli bir güçle bizi sararak mutlu ettiği konusunda küçük bir iz bırakarak, yarınların müzisyenlerinin ve izleyicilerinin yetişmesini sağlamaktır.”
2 Mart Cuma ve 12 Mart Pazartesi saat 11.00’de İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesinde sahnelenecek eserin müzik düzenlemesi Ahmet Kahyaoğlu’na, dekor ve kostümleri Kaan Güreşçi’ye, koreografisi Şebnem Şenel’e ve ışık tasarımı Sedat Özen’e ait.
DEĞİRMENDEKİ HAZİNE, Müzikli Çocuk Oyunu, 1 Perde - 28 Mart 2018, 11.00-14.00, Deniz Baykal Kültür Merkezi (Karşıyaka)
İzmir Devlet Opera ve Balesi minik seyircileri için Ali Hoca’nın bestelediği, librettosunu Melih Öztürk’ün yazdığı “Değirmendeki Hazine” adlı müzikli çocuk oyununu 28 Mart tarihinde Karşıyaka Deniz Baykal Kültür Merkezi'nde saat 11.00 ve 14.00'de iki temsille sahneliyor.
Eserin yönetmeni Can El eseri; “Oyunun başından itibaren sahne üzerinde bulunan fakat dünyevi zevklerden dolayı kimsenin görmediği hazineyi sevgi, dostluk ve özgürlük olarak ele aldım. Sanıyorum günümüzde de çocukların öğrenmeye ve hissetmeye en çok ihtiyacı olan da bu insani değerler…” şeklinde özetliyor.
“Değirmendeki Hazine”nin konusu kısaca şöyle: Köye doğru yola çıkan Haylaz bir çobanla karşılaşır. Çoban Haylaz’a bir hazine haritasından bahseder. Harita tepedeki değirmenlerin birinde saklı olan hazineyi işaret eder. Bu durum karşısında Haylaz büyük heyecan duyar. Haritayı çalmayı planlayan Cart ve Curt’da en az Haylaz kadar heyecanlanır. Ancak hırsızlar haritayı çalmayı başaramazlar. Bu arada Bumbi ve Bombi adında iki arkadaş Haylazı etkilemeye çalışır. Bumbi’nin tüm çabalarına rağmen Haylaz, Bombi’ye inanır. Haylaz ve Bombi Çoban’ı beklemeden yola çıkarlar. Böylece macera başlar. Değirmende ikili beklenmedik sürprizler ile karşı karşıya kalırlar.
Yönetmen; Can El, dekor; Tayfun Çebi, kostüm; Sevtaç Demirer, koreografi; Şebnem Şenel, video tasarım Ahmet Şeren ve ışık tasarımı; H. Oktay Kanca’ya ait.
TURNELER,8,15 Mart 2018, Torbalı Kültür Merkezi, Ayvalık Sanat Fabrikası
İzmir Devlet Opera ve Balesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Torbalı Belediyesi'nin iş birliğiyle saat 20.00'de Torbalı Kültür Merkezinde ve yine saat 20.00’de Ayvalık Kültür Sanat Derneği iş birliği ile Ayvalık Sanat Fabrikası’nda eş zamanlı iki özel konser düzenliyor.
Duyguları, umutları ve aşklarıyla bugüne kadar dünyaya can veren ve vermeye devam eden kadınlarımız için verilecek bu anlamlı konserde opera repertuarının seçkin örneklerinden aryalar ve düetlerle birlikte Türk eserlerinden de parçalar seslendirilecek.
İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, 15 Mart Perşembe günü saat 14.00’de Torbalı Kültür Merkezinde sahnelenecek Değirmendeki Hazine Müzikli Çocuk Oyunu ile minik izleyicilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak.