İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ödemiş Patatesi

ÖDEMİŞ PATATESİ

Ürün Adı:Patates

Coğrafi İşaret:Ödemiş Patatesi

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe

Coğrafi Sınırları:Ödemiş ilçesinin kasaba, köy ve yaylaları (Gölcük, Bozdağ)

R.G. Yayın Tarihi:03.08.2002

Tescil Tarihi: 03.08.2002

Ürünün Tanımı: Ödemiş yöresinde yetiştirilen Marabel, Marfona, Agria, Ausonia, Jearla, İmpala, Resy, Concerde ve Granola patates çeşitleridir.

Özellikleri: Yumrunun nişasta içeriği %16 - %20 arasında değişir. Sarı etli patateslerde nişasta oranı az protein oranı yüksek, beyaz etli patateslerde nişasta oranı yüksek protein oranı azdır. Sarı et renkli patatesler yemeklik, beyaz et renkliler sanayiliktir. Yumrular yuvarlak, oval ve uzunumsu şekillerde olabilmektedir. Yumru kabukları genellikle açık sarı, yumru et renkleri sarıdır. Yumru ağırlığı 50 - 500 gr arasında değişmektedir.

Kimyasal Bileşimi: Kuru madde % 24, nişasta % 18 (toplam) şeker % 0.5, ham protein % 2, ham yağ % 0.12, ham selüloz % 0.71, kül % 1.10, solalin % 2.20 mg.’dır. Yumrunun yaklaşık % 75'i sudur. Protein kabuk civarında yoğun olarak bulunmaktadır.

Yetiştirme Tekniği: Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Bir üretim yılında erkenci patates çeşitleri 1600 C°, geçci patates çeşitleri ise 3000 C° toplam sıcaklık isterler. -1 ile -1,5 C° soğuktan zarar görürler. Gelişme devresinde 250-350 mm yağış olmadığından sulanmalıdır. Ödemiş'te 1. ürün. 2. ürün ve yayla patates üretimlerinde vegetasyon süresi boyunca 5-7 kez sulama yapılmaktadır.

Patates her türlü toprakta yetişebilir. Yumru şeklinin düzgün olması için kumlu-tınlı, tınlı-kumlu, humusça zengin topraklardan hoşlanır. Toprak PH- 5.5 - 6.5 arasında olmalıdır.

Ödemiş'te üretilen patates tohumluğunda aranan bazı özellikler; yayla şartlarında yetiştirilmeli, hastalıksız tohum kullanılmalı, yumru çapları 3,5 cm - 6,5 cm. ağırlıkları 50-90 gr arasında olmalı, yumrular üzerinde en az 2 göz bulunmalı, büyük yumru kullanılacak ise yumru her parçada 2 göz kalacak şekilde kesilerek dikilmeli ve yumrular uygun koşullarda depolanmalıdır.

İlkbaharda dekara 200-250 kg tohumluk yumru kullanılarak, toprak sıcaklığı 8-10 C° olunca dikilir. 1. dikim genellikle şubat ayı içerisinde, 1. hasat 15 Mayıs - 1 Temmuz arasındadır. 2. dikimi ise 1-15 Ağustos arası yapılmaktadır. Ödemiş'in yayla şartlarında (Bozdağ-Gölcük) ise patates mayıs-haziran aylarında dikilir, hasat eylül - ekim aylarında yapılır. Ödemiş'te 1 yıl içerisinde 3 kez taze patates üretimi yapılmaktadır.

Kaynak

www.turkpatent.gov.tr