İZMİR LOKMASI
Ürünün Adı: Lokma
Coğrafi İşaretin Adı: İzmir Lokması
Coğrafi SınırI: İzmir
R.G. Yayın Tarihi: 13.08.2016
Tescil Tarihi: 21.03.2017
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Lokması; un (buğday unu), su, tuz, maya ve şeker (toz şeker) ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın (bitkisel rafine) yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir üründür.
İzmir Lokması olarak bilinen tatlı, ortası delikli yuvarlak şekildeki bir ürün olup bu şekli itibariyle İzmir Lokması Türkiye’nin farklı şehirlerinde üretilen lokma ürününden ayrılmaktadır.
Üretim Metodu
Hamurun Hazırlanması:
Hamur Bileşenleri: Hamuru meydana getiren bileşenler; un (buğday unu), su, tuz, maya ve şekerdir (toz şeker). Hamurun temel bileşeni undur.
Un, su, tuz, maya ve şekerden oluşan karışım homojen bir hamur elde edilene kadar 10–12 dakika yoğurulur. Yoğurma işleminden sonra 28 – 32°C sıcaklıkta 1–1,5 saat fermantasyona bırakılır. Fermantasyon süresi ortam sıcaklığına ve kullanılan maya miktarına bağlı olarak değişebilmektedir.
Hamura Şekil Verme İşlemi: Fermantasyon sonunda hamurlara el ile veya otomatik makine ile yuvarlak ortası delikli bir şekil verilir.
Şerbetin Hazırlanması:
Şerbet Bileşenleri: Şerbeti oluşturan bileşenler; su, şeker ve limon suyudur. Limon suyu şerbete gerekli aromayı verecek oranda kullanır. Şerbeti hazırlamak için gerekli olan su ve şeker 5 dakika kaynatılır. Şerbete, şerbet miktarının % 5’ ini geçmeyecek miktarda limon suyu eklenir ve karıştırılır.
Yağ: Lokma kızartması işleminde rafine ayçiçeği yağı kullanılmalı ve yağın sıcaklığının 160 – 180°C arasında olmalıdır.
Yağda Kızartma İşlemi: 160 – 180°C sıcaklıktaki rafine ayçiçeği yağının içine şekli verilen lokmalar atılarak kızartılır.
Şerbette Bekletme İşlemi: Yağdan alınan hamurlar lokma şerbetinde en fazla 5 dakika süreyle bekletilir. Belirtilen süreçlere uygun olarak hazırlanan İzmir Lokması servis yapılır.
İzmir Lokması günlük üretilip tüketilen bir üründür. Servise hazır hale gelen ürün, en fazla 24 saat, oda sıcaklığında (20 – 25°C) ve uygun koşullarda bekletilebilir. Bir günden fazla bekletilen ürünlerde İzmir Lokmasının bilinen gevrekliği kaybolur.
Kaynak
www.turkpatent.gov.tr