İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

51.KÜTÜPHANE HAFTASI İZMİR‘DE ÇOK ZENGİN BİR PROGRAMLA KUTLANDI

Kütüphaneler, yazının icadı ile üretilen bilginin; kayıt altına alınması, bu bilgilerin düzenlenerek kullanıcılar tarafından kolayca erişilebilir hale getirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması ihtiyacından doğan, çok önemli kültür kurumlarımızın başında gelmektedir. Kaydedilmiş bilgiyi sağlamakla görevli Kütüphaneler, toplumda bilinçlenmeyi, doğru düşünmeyi, ekonomik-kültürel gelişmeyi ve ortak bir değer birliğini oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda Kütüphaneler, bir toplumun eğitim ve kültürel gelişimi için hayati bir rol üstlenmektedirler.

Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü başlayan ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle sürdürülen “Kütüphane Haftası”nın 51.si Bakanlığımız Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün 16.01.2015 tarih ve 84872991-201-9567 sayılı yazısı gereği, bu yıl 30 Mart - 05 Nisan 2015 tarihleri arasında bütün Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de “Kültürlerarası Diyalog ve Kütüphaneler” Ana Teması doğrultusunda hazırlanan programla kutlandı.          

 

51.Kütüphane Haftası etkinliklerini planlamak ve yürütmek amacıyla her yıl İl Müdürlüğümüzün koordinesinde,  TKD İzmir Şubesi ile ilimizdeki Halk Kütüphanesi Müdürlükleri, Üniversiteler, Büyükşehir Belediyesi / İlçe Belediyeleri dahil olmak üzere İzmir’deki diğer ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla “51.Kütüphane Haftası Hazırlık İl Komitesi” oluşturulmuş ve ilk toplantı İl Müdürümüz Abdülaziz EDİZ’in başkanlığında 24 Aralık 2014 günü yapılmıştır. Kütüphane Haftası Hazırlık Komitesi’nin 24 Aralık 2014-23 Mart 2015 tarihleri arasında yaptığı hazırlık toplantıları sonucunda Kutlama Programı oluşturulmuş ve 18.03.2015 tarih ve 50568991-020/68-2382 sayılı Valilik Makam Onayı ile de uygun bulunan “51. Kütüphane Haftası Kutlama Programı” çerçevesinde etkinlikler başarıyla ve çok verimli bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

 

51:kütüphane Haftası Programında Öne Çıkan Etkinlikler:

Prof.Dr.Üstün DÖKMEN’ın Açılış Konferansı ve Resmi Açılış Programı (30 Mart 2014 Pazartesi): Öğleden önce saat:10.30’da Cumhuriyet Meydanında yapılan Çelenk Sunma Töreninin ardından Kortej halinde Konak Meydanı’na yüründü ve burada Toplu Okuma Etkinliği yapıldı.. Açılış Konferansının Prof.Dr.Üstün DÖKMEN tarafından verildiği Resmi Açılış Töreni, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 14.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

 

TKD Şube Başkanı Sayın Abdullah Murat METE, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Abdülaziz EDİZ ve İzmir Vali Yardımcımız Sayın Hasan Hüseyin CAN’ın açılış konuşmalarını müteakiben, Emekli Kütüphaneciler Arslan Buğdaycı ile Esma Çankaya’ya Ahmet Gürlek Onur Ödülleri, En Çok Kitap Okuyan Halk Kütüphaneleri ve Belediye Kütüphaneleri okuyucularına da ödül, hediye ve sertifikaları takdim edildi.

Prof.Dr.Üstün DÖKMEN’in açılış konferansını müteakiben “DİR Grubu” Gösterisi gerçekleştirilmiş ve tören Kokteyl ile sona ermiştir.. Özellikle Prof.Dr.Üstün Dökmen’in konferansına ilgi çok yoğun olmuş ve salondaki oturma kapasitesi kadar da konferansı ayakta dinlemek zorunda kalan dinleyici grubu vardı.

 

Panel, 1: Kültürel Mirasın Yönetilmesinde Stratejik Yaklaşımlar (1 Nisan 2015 Çarşamba):İzmir Üniversitesi tarafından saat 14.00’de düzenlenen “Kültürel Mirasın Yönetilmesinde Stratejik Yaklaşımlar” konulu panel yapıldı. Panelin Oturum Başkanlığını Prof.Dr. Zafer PARLAK yaptı. Panelistler; ProfçDr.Fatih RUKANCI, Doç.Dr.Hakan ANAMERİÇ, Dr.Yusuf  YALÇIN, DrNevzat ÖZEL ve Arş.Gör.Tolga ÇAKMAK idi. Geniş bir katılımcı kitlesinin izlediği panel, ikram ile sona erdi.

 

Panel, 2:İzmir’de Kültürlerarası Diyalog ve Kütüphaneler (2 Nisan 2015 Perşembe):  Yaşar Üniversitesi’nde saat 14.00’de gerçekleştirilen ”İzmir’de Kültürlerarası Diyalog ve Kütüphaneler” konulu panel gerçekleştirildi. Kalabnalık bir izleyici tarafından takip edilen Panelin Oturum Başkanlığını Doç.Dr.Gökçe ÖZDEMİR yaptı. Panelist olarak İtalyan Kültür Derneği Başkanı / İşadamı Alex BALTAZZİ,  Afrikalılar (Afro Türkler) Derneği Başkanı Mustafa OLPAK, İzmir Musvi Cemaati Üyesi / İşadamı Morris ŞAUL, Prof.Dr.M.Şerafettin CANDA, Yrd.Doç.Dr. Esin Sultan OĞUZ katıldılar.  Panelistlerin çoğunun İzmir’de yaşayan Yabancı kökenli vatandaşlarımızdan oluşması, diğerlerinin de Kültürlerarası Diyalog ve Kütüphanecilik konularında çalışmaları bulunan uzman kişilerden oluşması panelin çok faydalı, kaliteli ve verimli geçmesini sağladı. Hatta bu panelin; daha önce değişik yerlerde ve tarihlerde yapılan “Kültürlerarası Diyalog, temalı  panellerden çok farklı ve verimli geçtiği, bunun sebebinin de bizzat İzmir’de yaşamakta olan panelistlere yer verilmesinin olduğu” bir çok katılımcı tarafından ifade edilmiştir.

Kütüphane Tanıtım ve Kültür Gezisi (3 Nisan 2015 Cuma):İl Müdürlüğümüz ve TKD İzmir Şubesi işbirliği ile 2013-2014 yıllarında bina, mobilya / mefruşat ve elektronik donanımları tamamen yenilenen Torbalı, Tire, Ödemiş İlçe Halk Kütüphaneleri’nin tanıtılması amacıyla düzenlenen Kütüphane ve Kültür Gezisi’ne; İzmir’deki Üniversite, Belediye, Diğer Kurum/Kuruluş ve bazı Halk Kütüphanelerimizin yöneticileri katılmıştır.

 

Özellikle, Üniversite Kütüphanecileri başta olmak üzere, İzmir Halk Kütüphanelerini bina, donanım ve verilen hizmetler hususunda olumsuz önyargılara sahip olan, İzmir Halk Kütüphanelerimizi yeterince tanımayan, 2011-2014 yılları arasında yeniden inşa edilen veya yenilenen, 2015 yılında da bu yenileştirmelere devam edilen Halk Kütüphanelerimizin varlığından haberdar olamayan meslektaşlarımıza bu Halk Kütüphanelerimizden İzmir’in Güney Bölgesinde kalan üç tanesini tanıtma imkânı bulunmuştur. Ayrıca Gezi Güzergâhımızdaki İmam Birgivî’nin Mezarı, Birgi Çakırağa Konağı ve diğer kültürel değerlerimiz ile Sardes Antik kentini; Bozdağ, Kırkoluk ve Allah Diyen gibi doğal güzelliklerimizi de tanıtma imkânı bulunmuştur.

 

Torbalı, Tire, Ödemiş İlçe Halk Kütüphaneleri’ni gören meslektaşlarımız; geziden çok memnun olarak ayrılmışlar, çağdaş kütüphanecilik ilkelerine uyularak yeniden düzenlenip kullanıcı hizmetine açılan bu üç Halk Kütüphanemize hayran kaldıklarını ifade etmişlerdir.    

      

Hatta, Birgi’de çekimleri yapılan Yeşil Deniz dizisinin bir bölümünün Ödemiş İlçe Halk Kütüphanesi’nde çekilmesi plânlanmış ama Yönetmen Kütüphaneyi görünce “Biz dizide seksenli yılları işliyoruz, burası çok modern bir kütüphane burada çekemeyiz!” demiş, bu bölüm Ödemiş Bademli Halk Kütüphanesinde çekim yapılmıştır. Bu Bölüm 13 Nisan 2015 Pazartesi günü akşamı 20.00’de TRT 1 Televizyonunda yayınlanacaktır.

      

Kutlama Haftasının son günü İl Müdürü Abdülaziz Ediz ile İzmir Kalkınma Ajansı  (İZKA) Genel Sekreteri Murat YILMAZÇOBAN tarafından 7 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve 1130 okul öncesi çocuğu kapsayan “Minik Adımlarla Kültürel Mirasımıza Yolculuk Projesi”nin kapanış ve ödül töreni de gerçekleştirildi.

 

 

  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
  • 10.
  • 11.